Zo’n 65.000 bezoekers passeerden vrijdag de poorten van vliegbasis Leeuwarden op de eerste van de twee Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht. Zij lieten zich niet weerhouden door het ietwat tegenvallende weer en genoten volop van de vele vliegdemonstraties.

Hoogtepunten waren er volop. Door de liefhebbers was reikhalzend uitgekeken naar het optreden van de fameuze Blue Angels. De show van dit Amerikaanse demoteam van de US Navy kende een enigszins verlate aanvang, omdat één van de F-18’s tijdens de start een lekke band kreeg. Het toestel landde vrijwel direct weer, waarna de piloot overstapte in het reservetoestel om opnieuw op te stijgen. Daarop volgde een imposant staaltje formatievliegen, waarbij vooral de korte onderlinge afstand van de toestellen in de formatie bewondering oogstte.
Maar er was meer. F-16 demovlieger Gert-Jan Vooren liet het publiek versteld staan van de capaciteiten van zijn toestel. De Britse Red Arrows lieten zien waarom zij graag geziene gasten zijn op vliegshows overal ter wereld en ook Patrouille de Suisse maakte zijn reputatie waar. Opvallend waren de optredens van het Finse Midnight Hawk team en Asas de Portugal. Deze teams waren nog niet eerder in het Nederlandse luchtruim te bewonderen.
Ook het tentoonstellingsterrein werd druk bezocht. Publiek dat even de nekspieren wilde ontspannen na al het turen in de lucht, slenterde er langs tientallen stands. Luchtmachtsquadrons en luchtvaartgerelateerde verenigingen presenteerden er zichzelf en verzamelaars speurden naar nog ontbrekende items in hun verzameling tussen de vele aangeboden luchtvaartparafernalia. Ook andere krijgsmachtdelen waren aanwezig. Zo vormde de klimwand van het Korps Mariniers een uitdaging voor de jeugd, terwijl veel vaders zich de kans niet liet ontnemen om een zandparcours af te leggen in een terreinwagen van de Koninklijke Landmacht. In een grote tenten werd het publiek een blik gegund in tal van technische aspecten die schuil gaan achter al dat vliegen.

bron:MinDef