Onder het motto BOEM PAUKESLAG zal tijdens de Boekenweek 2006 (15-25 maart) de relatie tussen literatuur en muziek uitbundig worden belicht. Het inmiddels bekendgemaakte programma toont naast honderden lokale initiatieven een aantal grote nationale evenementen.

De Boekenweek is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Holland Festival, North Sea Jazz en Lowlands. Deze bundeling van vier culturele evenementen is uniek in het Nederlandse taalgebied. De verwachting is dat meer mensen dan ooit zich tijdens de komende Boekenweek in het boekenaanbod zullen verdiepen.

Het Boekenweekgeschenk De grote wereld van Arthur Japin kent een oplage van 813.000. Een nieuw record dankzij een stijging van 63.000 stuks, aldus de Stichting CPNB, organisator van de Boekenweek. Op zondag 19 maart kunnen bezitters van het geschenk gratis reizen met NS, de hoofdsponsor van de Boekenweek.

In de Boekenweek organiseert het Holland Festival het concert Kafkafragmenten van de componist György Kurtág. North Sea Jazz houdt in Rotterdam het tweedaagse festival Uitgesproken! met onder anderen Cristina Branco, Jan Brokken, Spinvis en Simon Vinkenoog. Lowlands brengt in de Melkweg Amsterdam het festival Lowlands Bookstore, met onder andere de vertaling van Bob Dylansongs door Bindervoet & Henkes en de bekendmaking van het beste Nederlandse popboek.
Het Boekenweekessay is van Paul Witteman, getiteld Erfstukken. Aanvullend op het Boekenweekgeschenk verschijnt de Boekenweektest. Deze uitgave toont het leven en werk van Arthur Japin, aangevuld met een prijsvraag, en is verkrijgbaar in de openbare bibiliotheek.
Nieuw dit jaar is dat het Boekenweekgeschenk voor het eerst in 70 jaar niet meer het exclusieve cadeautje is van de boekhandel. Iedereen die tijdens de Boekenweek lid wordt van de openbare bibliotheek heeft recht op een gratis exemplaar, op te halen in de boekwinkel. Het volledige motto van de Boekenweek 2006 is BOEM PAUKESLAG - Schrijvers en muziek. BOEM PAUKESLAG is ontleend aan een gedicht van Paul Van Ostaijen. Zaterdag 25 maart om 17.00 uur wordt op het Spui in Amsterdam de Boekenweek afgesloten door Paul Witteman, auteur van het Boekenweekessay.
bron:CPNB