Op zaterdag 9 en zondag 10 juli 2005 vindt het tweede Gratis Rondje Musea plaats in de provincie Utrecht. Deze actie kan rekenen op veel belangstelling: in totaal doen 35 Utrechtse musea mee. Het initiatief komt van de provincie Utrecht die hiermee bij het brede publiek het museumbezoek wil stimuleren.

Met dit Gratis Rondje Musea verwacht de provincie op de eerste plaats mà©à©r publiek naar de Utrechtse musea te trekken. De deelnemende musea worden door het provinciaal bestuur financieel gecompenseerd voor het verlies aan inkomsten. Jaarlijks stelt de provincie voor dit Gratis Rondje 100.000 euro beschikbaar. Het gratis museumweekend wordt telkens twee keer per jaar georganiseerd in samenwerking met de deelnemende Utrechtse musea en het Erfgoedhuis Utrecht.
De 35 musea die gratis de deuren openen op 9 en 10 juli zijn breed verspreid over 17 gemeenten in de provincie Utrecht. Voorbeelden zijn typisch lokale musea als het stadsmuseum IJsselstein, Dorestad in Wijk bij Duurstede, 't Vurhuus in het Utrechtse vissersdorp Spakenburg en Het Rondeel in Rhenen. Musea met een thematische insteek zijn o.a. het Cavaleriemuseum en Mondriaanhuis in Amersfoort, de Heksenwaag (Oudewater) en het Aboriginal Art Museum (Utrecht). Ook de Utrechtse kasteelmusea doen mee: Huis Doorn, Slot Zuylen, kasteel Groeneveld en kasteel De Haar. In de stad Utrecht nemen o.a. Volksbuurtmuseum Wijk C, Museum Sterrenwacht Sonnenborgh, Centraal Museum, van Speelklok tot Pierement, Catharijneconvent, Universiteitsmuseum en het Moluks Historisch Museum deel aan deze actie.

Gratis Museumfolder
Een gratis folder met informatie over alle 35 deelnemende musea in de provincie Utrecht kunt u downloaden vanaf www.gratisrondjemusea.nl. Of bestel een exemplaar bij [email protected], tel. 030- 258 2228. De folder is ook verkrijgbaar bij alle deelnemende musea, lokale VVV's, gemeentehuizen, bibliotheken, hotels, campings en bungalowparken in de provincie Utrecht. Voor meer informatie: www.gratisrondjemusea.nl

bron:Provincie Utrecht