Aangifte doen van winkeldiefstal - als de dader onbekend is - kan vanaf vandaag volledig via internet. Winkeliers kunnen daarvoor op elk willekeurig tijdstip van de dag terecht op de landelijke website van de politie. Dit bespaart hen een tijdrovende gang naar het politiebureau.

Heeft de winkelier de vermoedelijke dader aangehouden, dan kan hij het landelijk ´Aangifteformulier winkeldiefstal' downloaden. Dit moet nog wel handmatig worden ingevuld en overhandigd aan de politie.

MKB-Nederland werkt met de politie en de ministeries van justitie en binnenlandse zaken samen in de strijd tegen winkelcriminaliteit, in het kader van de campagne 'Nederland Veilig'. Als winkeliers altijd aangifte doen, heeft de politie beter zicht op de omvang de problematiek. Bovendien kan zij daders - zeker als het om veelplegers gaat - sneller opsporen. Met de landelijke introductie van aangifte via internet willen overheid en politie de drempel voor ondernemers verlagen.

Digitaal aangifte doen kost naar schatting een half uur, de verwerking ervan maximaal vijf werkdagen. Komend jaar zal het eveneens mogelijk worden in alle politieregio's telefonisch aangifte te doen via 0900-8844.

bron:MKB