Van 7 t/m 18 april 2006 zal in het Amsterdam RAI Theater de bijzondere voorstelling Black Pinocchio te zien zijn. AMREF, een Afrikaanse gezondheidsorganisatie, werkt o.a. in Kenia met lokale artsen aan structurele verbeteringen van de gezondheidszorg. In het kader van een gezondheidsproject met straatkinderen in de sloppenwijk Dagoretti in Nairobi, zette de Italiaanse regisseur Marco Baliani van het Teatro delle briciole met 20 straatjongens een pure, sobere toneelvoorstelling op. Black Pinocchio verhaalt over het jongetje Pinocchio dat niet aan de verleidingen op zijn pad weerstand kan bieden, maar uiteindelijk toch de juiste keuzes maakt.

Het verhaal van de voormalige straatjongens zelf. De opbrengsten van deze voorstellingen zullen ten goede komen aan het programma van AMREF voor kinderen in Nairobi en andere steden in Kenia. 20 voormalige straatjongens, in de leeftijd 12 tot 20 jaar, maken deel uit van het Dagoretti programma Black Pinocchio. Onder leiding van de Italiaanse acteur/regisseur Marco Baliani maakten zij een theaterproductie gebaseerd op het overbekende verhaal van Pinocchio. Pinocchio kan geen weerstand bieden aan de verleidingen op zijn pad en hij verlangt altijd naar meer. Uiteindelijk kiest hij, door schade en schande wijs geworden, toch voor school, Papa Gepetto en zijn eigen thuis. Een verhaal dat voor de jonge acteurs uit het leven is gegrepen.
De voorstelling
Deze sobere intense theatervoorstelling duurt anderhalf uur en wordt vooraf gegaan door een indrukwekkende documentaire op het toneel over de ontwikkeling van de productie. Black Pinocchio is, onder auspicien van Dario Fo, tweemaal vertoond in Italie, in september 2004 en april 2005. Wegens groot succes komen de jongens in april 2006 wederom naar Italie. Voorafgaand aan de Italiaanse tour kan ook het Nederlandse publiek tijdens zes voorstellingen genieten van het pure spel, de muziek en dans van de kinderen die ontsnapten aan een leven in de goot.
De voorstellingen vinden plaats op 9 april (Premiere), 11 april, 13 april, 15 april (matinee), 17 april (matinee) en 18 april 2006. Kaarten zijn te reserveren via de Top Ticket line (0900) 300 5000 (45 cpm) of www.topticketline.nl.
Straatkinderen en AMREF Flying Doctors
In de Keniase hoofdstad Nairobi leven ca. 125.000 kinderen op straat. Daar hebben ze te kampen met problemen als verwaarlozing, verlating, honger en ondervoeding, ziekte, drugsgebruik, kinderarbeid, tienerzwangerschap, geweld, discriminatie en criminaliteit. AMREF vangt een deel van deze kinderen dagelijks op in een buurthuis in de wijk Dagoretti. Daar krijgen ze eten en worden ze voorgelicht over en begeleid bij een gezond en hygiënisch leven en wordt er veel aandacht besteed aan vrijetijdsinvulling zoals straatvoetbal, filmproducties en theatervoorstellingen.
bron:Sold Out B.V.