Met de aanhouding van vier zakkenrollers heeft de politie in Eindhoven een groot aantal diefstallen opgelost. De verdachten zijn vier vrouwen afkomstig uit Eindhoven en Rotterdam. Ze waren buiten Eindhoven in het hele land actief. Hun slachtoffers waren voornamelijk oudere vrouwen

De verdachten, 16, 17 en 22 jaar oud, werkten in wisselende samenstelling. Ze zochten naar oudere dames die bij een betaalautomaat gingen pinnen. De pincode werd op geraffineerde wijze afgekeken. Het slachtoffer werd gevolgd en meestal tijdens het winkelen in een supermarkt wist een van de verdachten de portemonnee van het slachtoffer te rollen. Meteen daarna werd door de verdachten gepind. Dat deden ze bij banken en instellingen waar gà©à©n camerabewaking was. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er gemiddeld 2000 euro per slachtoffer werd gepind. In een enkel geval werd door de verdachten zelfs ruim 11.000 euro buit gemaakt.

De recherche wist 75 zaken van deze vorm van zakkenrollen te achterhalen. De verdachten daarentegen bekenden ruim 150 zaken. De politie kon de slachtoffers, ook na het nodige speurwerk, niet meer achterhalen. Veel slachtoffers hebben kennelijk nooit aangifte bij de politie gedaan.

De zaak kwam aan het rollen toen op 9 augustus twee vrouwen op de Woenselse Markt werden betrapt bij de diefstal van een portemonnee. Dat gebeurde door een politieman die in zijn vrije tijd de twee uit een winkel zag komen met een portemonnee in hun hand. Hij kende de vrouwen en hij ondernam direct actie. De vrouwen werden aangehouden en overgedragen aan de recherche. De portemonnee bleek kort daarvoor te zijn gestolen.

De afdeling Gezamenlijke Recherche Eindhoven startte een onderzoek naar de handelswijze van de vrouwen Ze bleken niet alleen de Woenselse Markt, de Kruisstraat en het Winkelcentrum Woensel als werkgebied te hebben maar ze pleegden ook diefstallen in de rest van de regio, onder meer in Veldhoven, Geldrop, Mierlo, Nuenen, Helmond, Budel en de Kempen.

Op 23 augustus werden nog eens twee vrouwen aangehouden die verdacht werden, samen met de eerder aangehouden vrouwen, in wisselende samenstelling te "werken". Door de recherche werd vastgesteld dat de verdachten, vanaf begin dit jaar, toegeslagen hebben in Heerlen, Geleen, Roermond, Weert, Venlo, Venray, 's Hertogenbosch en in de regio's Utrecht, Friesland en Groningen.

De slachtoffers waren hoofdzakelijk oudere vrouwen, waarbij de voorkeur uitging naar slachtoffers die gebruik maakten van een rollator. In een enkel geval schuwden de verdachten niet hun slachtoffer te beroven.

De buit, tienduizenden euro's, is spoorloos. Het is bij de politie niet bekend waar het gestolen geld gebleven is.

Alle verdachten zijn voorgeleid bij de Rechter Commissaris in 's Hertogenbosch. De vrouwen zitten allemaal nog in voorlopige hechtenis.
 
bron:Politie Brabant Zuid-Oost