De politie verdenkt acht minderjarige jongens uit Emmeloord van verschillende brandstichtingen en vernielingen binnen de gemeente. Het gaat met name om coniferen in tuinen die op verschillende plaatsen en tijdstippen in brand gestoken waren.

Op zondagmiddag 9 oktober kreeg de politie gemeld dat baldadige jeugd in het park De Zuidert met brandblussers aan het spuiten was. Ter plaatse zijn twee jongens aangehouden en later meldden zich nog twee op het politiebureau. Omdat de politie vermoedde dat de vier meer op hun kerfstok hadden, stelde zij een onderzoek in. De rechercheurs betrokken alle aangiften van brandstichtingen erbij.

Baldadig
Het onderzoek leidde naar de overige verdachten. Alle verdachten, tussen 13 en 15 jaar, zijn nader verhoord. De meesten bekenden tegenover de politie de brandstichtingen. Het gaat om acht verschillende brandstichtingen in september Een aantal jongen was betrokken bij vernielingen met vuurwerk rond de jaarwisseling. Vermoedelijke reden om brand te stichten was baldadigheid. De jongeren kennen elkaar en stichtten de branden in wisselende samenstelling. De schade die zij aanrichtten, loopt op in de duizenden euro's.

Vervolg
Sommige verdachten moesten vanwege het onderzoek een aantal nachten in een cel doorbrengen. Het was voor alle jongens de eerste keer dat zij in aanraking kwamen met Justitie. Alle verdachten zijn inmiddels heengezonden en alle ouders zijn op de hoogte gebracht. Ook de gedupeerden zijn geïnformeerd. Justitie zal zich beraden over de strafvervolging van deze groep en buigt zich over de schadevergoeding aan de gedupeerden.
 
bron:Politie Flevoland