In december 1999 werd een dakloze man zwaargewond aangetroffen in een fietsenstalling. Later overleed hij in het ziekenhuis. Eind vorige maand werden in deze coldcasezaak twee verdachten aangehouden.

Johan Lens zat op dinsdagavond 7 december 1999, met andere daklozen, in The Boothill Saloon aan de Krankeledenstraat in Amersfoort. Op een gegeven moment kreeg hij ruzie met à©à©n van de anderen en verliet, rond 22.15 uur, het cafà©. Johan liep in de richting van de Varkensmarkt. Wat er daarna is gebeurd is onbekend.

De 52-jarige Johan Lens werd op woensdag 8 december 1999, rond 08.00 uur, zwaar gewond aangetroffen in een fietsenstalling achter kantorencomplex Zonnehof in Amersfoort. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij de volgende dag overleed. Johan is door geweld om het leven gekomen. Een uitgebreid onderzoek werd gestart maar leidde niet tot oplossing van de zaak.

In Februari 2005 werd besloten deze zaak op te pakken als een coldcase zaak.De politie heropent regelmatig een oude zaak om te kijken of de zaak thans wel opgelost zou kunnen worden. Bijvoorbeeld doordat de techniek verder is ontwikkeld, maar ook omdat sommige getuigen of mensen die bepaalde feiten kennen, ten tijde van het delict misschien moeilijk daarover konden spreken en dat in een later stadium wel kunnen.

Een rechercheteam ging weer aan de slag met deze zaak, hoorden weer verschillende getuigen en de opsporingsprogramma's Bureau Hengeveld en Opsporing Verzocht schonken aandacht aan deze zaak. Ook werden flyers uitgedeeld onder de doelgroep, daklozen.

Verschillende getuigen die destijds niet volledig een verklaring hadden afgelegd, deden dit nu wel.

Dit geheel leidde tot voldoende aanknopingspunten om twee verdachten in deze zaak te kunnen aanhouden. In samenwerking met de Britse politie werd eind april een 46-jarige man in Wales aangehouden. Op maandag 2 mei werd een 43-jarige man uit Amersfoort aangehouden. Beide mannen zitten op dit moment in bewaring. Op donderdag 12 mei moeten ze voor de gevangenhouding voor de raadkamer van de Utrechtse rechtbank verschijnen.

bron:politie Utrecht