Politie Hollands-Midden heeft twee mannen aangehouden op verdenking van oplichting. Het gaat om twee inwoners van Wassenaar van 20 en 24 jaar oud. De 24-jarige man is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en daarna is door de raadkamer de gevangenhouding voor de duur van 90 dagen. De 20-jarige man isinmiddels heengezonden, maar blijft verdachte in dit onderzoek. De recherche van het district Leiden-Voorschoten doet onderzoek naar een derde verdachte.

Bij de oplichtingen werden veelal jonge vrouwen, meestal in uitgaansgelegenheden, gevraagd of ze op een makkelijke manier geld wilden verdienen door een lening af te sluiten bij bonafide banken voor een zo hoog mogelijk bedrag. De mannen deden daarbij de toezegging dat na enige tijd de lening in het systeem van de bank ongedaan zou worden gemaakt door een medewerker van die bank. Het geleende geld moesten de vrouwen afgeven aan de mannen, zelf mochten ze een zeer gering bedrag houden. Er zijn leningen afgesloten variërend van € 4.000,- tot € 30.000,-.
Inmiddels is de vrouwen duidelijk geworden dat de leningen niet ongedaan worden gemaakt, zodat ze met een grote schuld geconfronteerd worden. Momenteel hebben acht vrouwen uit plaatsen verspreid over het land aangifte gedaan van deze vorm van oplichting. Drie andere slachtoffers zullen op zeer korte termijn aangifte doen.

Bekend is dat er vrouwen zijn die iedere maand een bedrag betalen van ongeveer € 400,- aan de bank tot € 2011, zonder dat ze er iets van terug zien. De recherche waarschuwt mensen om niet op een dergelijk aanbod in te gaan, hoe aantrekkelijk het ook lijkt. Tevens is de recherche op zoek naar andere slachtoffers die deze praktijk herkennen en vraagt hen contact op te nemen met de politie 0900-8844.
bron:OM