Vanwege afpersing van onroerendgoedhandelaren zijn vandaag in Amsterdam, Haarlem, Voorburg en Zandvoort 14 verdachten aangehouden en worden 30 adressen doorzocht. Het onderzoekt richt zich op een netwerk van Nederlandse en Joegoslavische verdachten. Hoofdverdachte is de 47-jarige Amsterdammer Willem.H.

In nauwe samenwerking onderzoeken de Nationale Recherche, de regiopolitie Amsterdam -Amstelland en de FIOD-ECD afpersing van de onroerendgoedsector en liquidaties en beschietingen in het criminele milieu.

Nadat op 17 mei 2004 in Amsterdam vastgoedhandelaar W. Endstra voor zijn kantoor aan de Apollolaan werd doodgeschoten is onder leiding van het Landelijk parket door de Nationale Recherche een onderzoek ingesteld naar mogelijke afpersingen in de onroerendgoedsector. In dit onderzoek is nauw samengewerkt met de centrale recherche van de Amsterdamse politie, die de moord op de zakenman onderzocht.
Voor zijn dood had Endstra in gesprekken met de Amsterdamse politie zelf aangegeven dat hij en andere vastgoedhandelaren voor tientallen miljoenen euro’s werden afgeperst door drugscriminelen. Uit handgeschreven notities van de vermoorde zakenman, getuigenverklaringen en andere bevindingen van de Nationale Recherche en de Amsterdamse politie is duidelijk geworden dat Endstra vermoedelijk onder bedreiging met geweld vele miljoenen euro’s heeft betaald aan zijn afpersers.
Het onderzoek door de Nationale Recherche strekt zich ook uit tot afpersing van een aantal andere vastgoedhandelaren. Ook zij zijn vermoedelijk gedwongen miljoenen euro’s af te geven en onroerend goed te verkopen. Branchevreemde transacties zijn vermoedelijk uitgevoerd met valse documenten en belastingfraude. Daarnaast worden andere gevallen van bedreiging en mishandeling onderzocht.De verdachten zijn in verzekering gesteld en worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.
bron:O.M.