Bijna de helft van de vakantiekrachten is dit jaar weer aan de slag zonder arbeidscontract à©n is slecht voorgelicht over de rechten en plichten van werknemers. Dit blijkt uit de vakantiewerktest van CNV Jongeren. Gelukkig zijn er ook werkgevers die goed voor hun jonge werknemers zorgen. Themapark Het Aardbeienland uit Horst is door jongeren gekozen als 'Beste Vakantiewerkgever van 2005'. De bijbehorende Award wordt donderdag 18 augustus aan de werkgever overhandigd door de voorzitter van het CNV, Renà© Paas.

Ook deze zomer lichtte CNV Jongeren de jonge arbeidskrachten voor over hun rechten en plichten tijdens vakantiewerk. Er zijn vijftigduizend Vakantiewerkkranten verspreid en op www.vakantiebaantje.com is alle informatie beschikbaar. Via de krant of de website testten jongeren hun eigen vakantiebaantje. Scoorde het bedrijf goed, dan was er de mogelijkheid hun werkgever op te geven voor de verkiezing van de 'Beste Vakantiewerkgever van het Jaar". Ruim 700 jongeren hebben hun vakantiewerkgever getest. Zevenenvijftig daarvan hebben het volgens de jongeren goed geregeld: zij zijn genomineerd.

Uit de genomineerde bedrijven is themapark 'Het Aardbeienland' in Horst (Limburg) gekozen als uiteindelijke winnaar. De jongeren werkzaam bij het bedrijf hebben een arbeidscontract en ook zaken als loonstrookjes, pauzes en werktijden zijn prima geregeld. Op donderdag 18 augustus om 10:00 uur neemt de eigenaar,
de heer H. Soberjà©, de Award voor 'Beste Vakantiewerkgever van 2005' in ontvangst uit handen van CNV voorzitter Renà© Paas.

Jammer is dat er nog steeds veel vakantiebaantjes zijn waar zaken beter geregeld moeten worden. Jongeren zijn bijvoorbeeld slecht op de hoogte van het belang van een arbeidscontract, bijna de helft heeft niet eens een contract. Maar ook zaken als vakantiegeld, uitbetaling bij ziekte en belastingteruggave zijn nauwelijks bekend. Reden voor CNV Jongeren vanaf oktober 2005 weer het land in te gaan. Onder de noemer 'Ken je inkomen' adviseert en licht ze jongeren voor over alles wat met bijbaantjes en vakantiewerk te maken heeft. Voor veel jongeren is een bijbaantje hun eerste kennismaking met de arbeidsmarkt en juist daarom is het van enorm belang dat ze goed begeleidt en voorgelicht worden.

bron:CNV