Het is al weer een halve eeuw geleden dat er voor het laatst een Circus Parade door de straten van Utrecht trok. Met de Grote Nationale Circus Parade, die wordt gehouden op zaterdag 1 april in Utrecht, wordt een oude traditie in ere hersteld. Vroeger was een parade een favoriete methode om te laten zien dat het circus in de stad was. Nu fungeert de Grote Parade als een startschot voor het Jaar van het Circus. Met deze Parade en met het aansluitende festival in het Griftpark, wordt aandacht gevraagd voor het circus als dynamische kunstvorm én als belangrijk Nederlands erfgoed. Er zijn demonstraties en optredens van meer dan 350 circusartiesten.

Een rijke geschiedenis
Het Nederlandse circus vertegenwoordigt een rijke geschiedenis van meer dan tweehonderd jaar. Het begon allemaal met koorddanser Pieter Magito, die rond 1800 op de Amsterdamse kermis op Friese doorlopers op het slappe koord balanceerde. Sinds die tijd is er heel wat gebeurd. Het klassieke circus heeft inmiddels gezelschap gekregen van het 'nieuwe' circus, het nouveau cirque dat geïnspireerd is op het Canadese Cirque du Soleil. Verder kent Nederland inmiddels zo'n zestig jeugdcircussen, vaak kleine gezelschappen die bijvoorbeeld optreden op scholen of in jeugdcentra.
Een uniek samenspel
Alle grote Nederlandse circussen doen mee en ook nog heel veel kleinere jeugdcircussen. Het is voor het eerst dat ze allemaal acte de présence zullen geven en dat alle vormen van circus die Nederland tegenwoordig kent op één plek te zien zijn. Ze lopen allemaal mee in de grote optocht: muzikanten, acrobaten, clowns, steltlopers, dressuurpaarden, fietsartiesten ... te veel om op te noemen. Ook heeft het circus zijn antieke pak- en woonwagens van zolder gehaald om nog één keer te laten zien hoe het circusleven er vroeger uitzag. Er zal heel veel geschiedenis te zien zijn, in de verhalen die verteld en gedemonstreerd worden en in de tentoonstellingen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur.
Zelfs de dierenbescherming is enthousiast. Op haar website www.wildendierendetentuit.nl roept zij alle Nederlanders op om een kijkje te gaan nemen om getuige te zijn van een sprankelende circusshow zonder dieren. Volgens de activisten zal namelijk blijken dat het circus helemaal geen exotische dieren nodig heeft om een groot publiek enthousiast te maken.
Door de binnenstad van Utrecht
Om 13.00 uur geeft Aart Staartjes het startschot voor de Grote Circus Parade. Dat is heel toepasselijk: Aart Staartjes speelt namelijk de hoofdrol in een nieuwe televisieserie die dit jaar op de Nederlandse televisie te zien zal zijn over het fictieve Circus Waltz. De Grote Parade vertrekt om 13.00 uur uit het Griftpark, over de Wittevrouwensingel via Voorstraat, Neude, Nobelstraat, Lucasbolwerk en via de Wittevrouwensingel weer terug naar het Griftpark. De voorstellingen beginnen om 15.00 uur en duren tot zeven uur 's avonds.
Organisatie
De Grote Circus Parade en het Jaar van het Circus worden georganiseerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in samenwerking met de Vereniging voor Nederlandse Circus Ondernemingen, de Club van Circusvrienden en Circomundo. De doelstelling van het Jaar van het Circus is om te laten zien dat circus meer is dan alleen een kunstje. Circus is een dynamische kunstvorm, die kan bogen op een rijke geschiedenis van meer dan tweehonderd jaar.

Meer informatie over het de Grote Circus Parade en over het Circus Festival is te verkrijgen bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur: 030-2760244
bron:Nederlands Centrum voor Volkscultuur