De Stichting de Avond van Wetenschap en Maatschappij heeft 8 onderzoekers genomineerd voor een nieuwe onderzoeksprijs. De prijs is bestemd voor het beste Nederlandse onderzoek dat zowel wetenschappelijk vernieuwend is als uitzicht biedt op een waardevol maatschappelijk effect. De prijswinnaar zal aanstaande maandagavond 7 november bekend gemaakt worden op de 6e Avond van Wetenschap en Maatschappij in de Ridderzaal.

De Prijs is in het leven geroepen, omdat Nederland nog geen prijs kent die expliciet erkenning geeft aan onderzoek op dit grensvlak. Aan de prijs is een geldbedrag van à¢?¬25.000 verbonden en een ter gelegenheid van dit evenement ontworpen beeldhouwwerk van de kunstenaar Wil van der Laan.

De genomineerde onderzoeksresultaten lopen uiteen van een potentieel nieuw medicijn tegen darmkanker, via de nieuwe bijbelvertaling, tot onderzoek naar "stilstaand licht". Zij zijn door een vakkundige jury, voorgezeten door Prof. Dr. Rob Reneman, oud-voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen geselecteerd uit op verzoek door alle Universiteiten en Onderzoeksinstellingen van Nederland ingediende voorstellen.

"De acht genomineerden vormen opnieuw een bewijs dat in Nederland top-onderzoek plaatsvindt met grote maatschappelijke relevantie ondanks gebrekkige investeringen", aldus de jury-voorzitter. "We zouden in Nederland trotser moeten zijn op de stand van wetenschap en onderzoek, omdat dit de basis vormt voor onze toekomstige welvaart en ons welzijn."

Op 7 november zijn in de Ridderzaal meer dan 200 top-wetenschappers, topmensen uit het bedrijfsleven, kunstenaars, politici, sporters, journalisten en leiders van NGO's aanwezig. Zij zullen discussieren over de stelling van twee leden van het Innovatieplatform - Jan-Kees de Jager (ISM) en Joop Sistermans (Adviesraad voor Wetenschap en Technologie) - dat Nederlandse wetenschappers te weinig onderzoek doen voor het MKB en het MKB te weinig gebruik maakt van de kennis en innovatiekracht van academici.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, Karien van Gennip, zal de Prijs van Wetenschap en Maatschappij 2005 uitreiken. Ook zal zij haar visie op het onderwerp geven. De Avond wordt afgesloten door Loek Hermans, voorzitter van MKB Nederland, en tevens bestuurslid van de Stichting De Avond. De conclusies van de tafelgesprekken zullen worden samengevat en aangeboden aan het Innovatieplatform, als voorbereiding op het "Nationaal Innovatie Evenement", dat op 7 december wordt georganiseerd.

GENOMINEERDEN VOOR DE ONDERZOEKSPRIJS VAN HET JAAR 2005
- Mislukte Alzheimermedicijnen kunnen helpen tegen darmkanker.
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Prof. Dr. Hans Clevers
- De Statenvertaling van 2004: voor alle gezindten.
Universiteit Leiden, UvA, Universiteit Utrecht, VU Amsterdam
- Licht op stilstaan betrapt.
Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, Prof. Dr. Laurens Kuijpers
- De combinatie van chemie en immunologie: welke stukken virus worden herkend?
Het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Prof. Dr. T. Schumacher, Prof. Dr. Kobus Kuipers
- Meer uitzicht op voorkomen van botbreuken.
Erasmus Universiteit Rotterdam. Dr. Joyce van Meurs
- Burnout en bevlogenheid
Universiteit Utrecht, Prof. Dr. Wilmar Schaufeli
- Herverdeling van hersenfuncties met magnetische stoorzender
Universiteit Maastricht, A. Sack
- Over genen en stamcellen en de droom van een langlevend genoom
Rijksuniversiteit Groningen, dr. Gerald de Haan

bron:Stichting de Avond van Wetenschap en Maatschappij