De eerste ronde van de 'Hobbykok van het Jaar 2005' wedstrijd heeft acht halve finalisten opgeleverd. De juryleden beoordeelden gisteren op de locaties Arnhem, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam de gekookte streekgerechten op kwaliteit, presentatie, techniek en smaak.

Op iedere locatie gingen in drie rondes drie amateur koks aan de slag met hun zelf meegenomen ingrediënten. De receptuur was zeer verschillend: van rode poon uit de oven met jeneverdressing tot varkenshaas met knapperiger kruidenisolatie, wintermousseline en geprakte Opperdoezer Ronde. Sommige koks gebruikten uitsluitende biologische producten terwijl andere de opdracht minder nauw namen. De jury vond de keuze van de gerechten uitermate gevarieerd.

De acht halve finalisten zullen op zondag 6 november in de kookschool Keizer Culinair locatie Amsterdam strijden voor een plekje in de finale. Uiteindelijk nemen drie finalisten het tegen elkaar op tijdens de Eten & Genieten beurs in de stand van Smaak en kookschool Keizer Culinair zondag 4 december in de RAI te Amsterdam. Tijdens de finale bestaat de jury onder meer uit Felix Wilbrink, culinair redacteur bij de Telegraaf, Eric van Veluwen, 's lands bekendste biologische chef en Gerard Koopmanschap, docent bij Keizer Culinair. Voor de finale zal een bekende topkok de jury versterken.

De volgende deelnemers zijn door naar de halve finale:

Arthur Bremmer uit Uithoorn
Ellen Siebenhar uit Nijmegen
Henri Straver uit Rotterdam
Jan Maussen uit Voerendaal
Judith Elders uit Zwolle
Pieter Briels uit Eindhoven
Reinout Lempers uit Amsterdam
Rico Bongaarts uit Breda

bron:Smaak