De rechtbank in Groningen heeft 18 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging opgelegd aan een 47-jarige man uit Tolbert. De rechtbank acht de man schuldig aan moord op zijn twee stiefkinderen (jongetje van twee en meisje van vier jaar) en poging tot moord op de moeder van de twee kinderen op 1 augustus 2005 in Tolbert.

Uit onderzoek van deskundigen van het Pieter Baan Centrum en de Forensisch Psychiatrische Dienst in Groningen blijkt dat bij verdachte sprake is van een ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis en verslaving aan amfetamine (speed). De verdachte verkeerde tijdens het plegen van de misdrijven in een psychotische toestand als gevolg van een samenspel tussen de ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis en de verslaving aan amfetamine. De rechtbank is van oordeel dat de verdachte tijdens het plegen van de misdrijven verminderd toerekeningsvatbaar was.
De officier van justitie was in zijn eis (12 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging) uitgegaan van tweemaal doodslag en poging tot doodslag ten grondslag en sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid.  De rechtbank acht tweemaal moord en een poging tot moord wel bewezen en houdt de verdachte daarnaast meer verantwoordelijk voor zijn daden dan de officier van justitie. Daarom heeft de rechtbank een hogere gevangenisstraf opgelegd dan door de officier van justitie is geëist.
Bron: Rechtbank Groningen