Met de aanhouding van 18 jongeren in de leeftijd van 16 tot en met 19 jaar, allen uit Delfzijl, heeft de politie 150 strafbare feiten opgelost. De groep jeugd maakte zich vooral schuldig aan grootschalige vernielingen en geweldplegingen. Alle feiten werden de afgelopen twee jaren gepleegd in de gemeenten Delfzijl en Appingedam.

De verdachten werden in de periode van eind januari tot nu toe druppelsgewijs aangehouden. De jongeren kenden elkaar van hangplekken, school of van het uitgaan. Er was geen sprake van een aanwijsbare hiërarchie in de groep. De politie wist alle strafbare feiten op te lossen na informatie uit een eerder jeugdonderzoek. Dit onderzoek werd in de maanden november en december 2005 verricht. Het rechercheteam kon op grond van verklaringen een nieuw onderzoek starten.
Grootschalige vernielingen
De jeugdigen vernielden voornamelijk bushokjes, ruiten van woningen en winkels en autospiegels. Ook werden diverse personen mishandeld. Alle vernielingen werden gepleegd in de wijk Oud West. Meestal werden de feiten  De overige delicten vonden ook op andere plekken in Delfzijl en Appingedam plaats. Het totale schadebedrag is niet bekend. Wel gaat het om een groot schadebedrag. In ieder geval kan al het geweld als zinloos geweld worden bestempeld.
In het oog springt ook een beroving van een cafébezoeker op de Jan Bronsweg in Appingedam. Het slachtoffer werd eind juli 2004 zonder enige aanleiding achtervolgd door twee jeugdigen. Hij werd met grof geweld op straat in elkaar geslagen. Na al het lichamelijk geweld moest de man zijn mobiele telefoon en discomunten afgeven. Hij liep kneuzingen en letsel aan het gelaat op. De twee verdachten werden voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zitten nog vast.
Alcohol en bravoure
Alle overige verdachten werden na verhoor in vrijheid gesteld. Zij gaven in hun verklaringen aan dat het nuttigen van alcohol in combinatie met het uitgaan (horecagerelateerde geweld) de oorzaak is van alle gepleegde strafbare feiten. Ook werd bravoure gedrag als reden opgegeven. De strafbare feiten werden voornamelijk in weekeinden gepleegd. Het onderzoek heeft ruim een maand geduurd. Het onderzoek zal deze week worden afgerond. Ook dit onderzoek maakt deel uit van een groot onderzoek naar jeugdcriminaliteit.

 
bron:Politie Groningen