Achttien grote en kleinere gemeenten hebben zich aangemeld voor de titel 'Sportgemeente 2006'. De verkiezing van de 'Sportgemeente van het Jaar' wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tijdens het Landelijk Congres van Vereniging Sport en Gemeenten op 20 september wordt de winnende gemeente bekendgemaakt.

Gemeenten die meedoen aan de wedstrijd worden onder meer beoordeeld op sportinfrastructuur- en accommodaties. Ook de vernieuwing van lokaal sportbeleid is een belangrijke maatstaf. Omdat zowel kleine als grote gemeenten kanshebber zijn, heeft een diversiteit aan gemeenten zich aangemeld voor deze verkiezing. De gemeenten die deelnemen aan de wedstrijd vertegenwoordigen ook nagenoeg alle provincies.
 
De achttien gemeenten die zich in de strijd werpen om de titel van 'Sportgemeente 2006' te veroveren, zijn: Barendrecht, Bergen op Zoom, Eindhoven, Emmen, Gouda, Heerenveen, Helden, Hellendoorn, 's Hertogenbosch, Hoorn, Rotterdam, Tilburg, Tynaarlo, Utrecht, Veenendaal, Venlo, Voorst en Woerden.
 
Uit deze achttien gemeenten worden de drie beste inzendingen gekozen. De drie genomineerde gemeenten krijgen bezoek van een adviescommissie. De adviescommissie adviseert de jury, die uiteindelijk de winnaar kiest. De jury bestaat uit Johan Wakkie, directeur KNHB, Marcel Sturkenboom, directeur NOC*NSF, Wim Kuyper, lid directieraad VNG en Peter van der Velden, voorzitter Vereniging Sport en Gemeenten.
 
De winnaar krijgt een bord met de vermelding 'Sportgemeente 2006' bij grote in- en uitvalswegen van de gemeente. Hierdoor is de winnende gemeente niet alleen een voorbeeld voor andere gemeenten, maar wordt haar eervolle titel 'Sportgemeente 2006' zichtbaar voor zowel inwoners als bezoekers. Een promotiepakket zal de 'Sportgemeente 2006' ondersteunen om bekendheid te geven aan de gewonnen titel.

bron:NOC*NSF