SP-Kamerlid Krista van Velzen voert vrijdag samen met Bont voor dieren op een ludieke manier actie voor een nertsenfokverbod. Onder het motto 'Bont: No Licence to Kill' zal James Bont met zijn Bontgirl aandacht vragen voor de ruim 3,5 miljoen nertsen die jaarlijks gevild en vergast worden, enkel en alleen voor de bontproductie.

Uit opinieonderzoek van TNS NIPO blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen het gebruik en produceren van bont is. Men vindt het ethisch verwerpelijk om dieren te doden voor een overbodig doel, los van het feit dat er meer dan genoeg alternatieven zijn voor bont. Alternatieven die ook warm en modieus zijn.

Krista van Velzen: 'Veel mensen weten niet eens dat Nederland bij de grootste exporteurs van bont ter wereld hoort. De nertsen leven 7 tot 8 maanden in kleine kooitjes zonder zwemwater. In november worden ze 'afgepelst' en geëxporteerd naar het buitenland. Daar moet een einde aan komen.'

De actie van James Bont en zijn Bontgirls wordt georganiseerd in samenwerking met Bont voor Dieren en begint om 11:00 uur op de Stadhuisburg in Utrecht.

bron:SP