In het kader van het 'lente-offensief' organiseren Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de Taskforce Jeugdwerkloosheid in de week van 23 tot en met 27 mei door heel Nederland activiteiten om extra jongeren op extra jeugdbanen te bemiddelen. De Taskforce wil dit jaar 15.000 extra jeugdbanen realiseren. De Jongeren Actieweek is een van de middelen die wordt ingezet om dit target ook daadwerkelijk te halen. Met een SMS-actie willen de Taskforce en CWI ook de groep onbereikbare jongeren mobiliseren.

Big Match 
In de Jongeren Actieweek worden ook nog twee grootschalige actiedagen tegen jeugdwerkloosheid georganiseerd. In Amsterdam vindt op dinsdag 24 mei in de Heineken Music Hall het event 'Werk aan je toekomst' (www.werkaanjetoekomst.amsterdam.nl) plaats. Zo'n 2.000 jongeren zullen hier op zoek gaan naar een baan en zullen deelnemen aan een van de vele workshops die worden georganiseerd. Minister de Geus zal een bezoek aan de actiedag in Amsterdam brengen. In de regio Noord Veluwe wordt op maandag 23 mei 'The Big Match Noord Veluwe' (www.big-match.nl) gehouden. De bedoeling van deze dag is jongeren actief te bemiddelen op door regionale werkgevers aangeboden jeugdbanen. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Henk van Hoof, zal deze dag een werkbezoek aan Harderwijk brengen en ook deelnemen aan de actiedag.  
 
 
SMS-actie 
In een ultieme poging van de Taskforce om een zo groot mogelijke groep jongeren te attenderen op de activiteiten die worden georganiseerd, worden jongeren in aanloop naar en tijdens de Jongeren Actieweek per SMS opgeroepen om naar CWI te komen. Volgens Hans de Boer, voorzitter Taskforce Jeugdwerkloosheid, was de realitysoap over werkzoekende jongeren die momenteel op Yorin is te zien, al een eerste onorthodoxe middel dat werd ingezet in de strijd tegen jeugdwerkloosheid. Nu is dit ook weer het geval met de SMS-actie. 'We halen alles uit de kast om alle jongeren te bereiken.' 
 
Activiteiten 
Tijdens de Jongeren Actieweek worden op CWI-vestigingen in het hele land activiteiten voor jongeren georganiseerd. Dat varieert van banenmarkten, discussies en vacaturecafà©'s tot speciale werk & lounge sessies. Zo kunnen jongeren uit de omgeving Weert meedoen aan een estafetteloop langs uitzendbureaus. In Den Bosch gaan ze met jongeren op bezoek bij grote werkgevers met vacatures en in Sittart kunnen jongeren meedoen aan panna-kooi voetbal tegen een bekende voetballer. In Delft wordt een banenmarkt georganiseerd waarbij jongeren kunnen meedoen aan de actie 'Dart naar werk en schiet in de roos' en in Lelystad vindt een netwerkbijeenkomst plaats waarbij ook een convenant wordt getekend voor het opleiden van vijftien schilders. In Rotterdam worden door het Jongerenloket de gehele actieweek activiteiten georganiseerd zoals workshops, het aanbieden van portfoliomappen aan werkgevers en banenmarkten. In Rotterdam wordt de actieweek feestelijk afgesloten. Meer informatie over de locaties en tijden van de evenementen is te vinden op www.werk.nl/jongeren.  

bron:Taskforce jeugdwerkloosheid