Zaterdag 18 maart, tussen 13.30 en 15.00 uur, voert het CNV samen met onder andere Pax Christi actie op de Dam in Amsterdam als steunbetuiging aan de Cubaanse gewetensgevangenen die dan precies drie jaar vast zitten. Onder deze gevangenen bevinden zich ook 7 vakbondsleiders. Bekende Nederlandse schrijvers, journalisten, vakbondsleiders en politici steunen de actie.

Het is zaterdag 18 maart drie jaar geleden dat de Cubaanse regering 75 schrijvers, journalisten, vakbondsmensen en mensenrechtenactivisten arresteerde en veroordeelde tot straffen tot wel 28 jaar. Via een speciale actie vraagt het CNV samen met Pax Christi, de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ), Amnesty International, Glasnost in Cuba, CLAT-Nederland en Cuba Futuro aandacht voor de repressie en de censuur op Cuba.
Bekende Nederlanders
Bekende Nederlanders (BN) adopteren op de Dam een politieke gevangene met een zelfde achtergrond. CNV Vice-voorzitter Rienk van Splunder adopteert de Cubaanse vakbondsleider Pedro Pablo Alvarez namens CNV-voorzitter René Paas. Ook Freek de Jonge, Manon Uphoff, Rene Appel, Els de Groen, Kees Schaepman, Hagar Peeters, Jan Bonjer, Ronald Giphart, Marion Bloem, Jerry Goossens, Edwin Koopman, Stephan Sanders, Max van den Berg, Boris Dittrich, John Jansen van Galen, Chris Keulemans, Gijs Wanders, Renate Dorrestijn, Sylvain Ephimenco, Samira Abbas en Aart Zeeman volgen dit voorbeeld.
Symbolische gevangenis
Een deel van de BN’ers legt op de Dam te Amsterdam een korte publieke verklaring af: een eigen standpunt, column, een literaire passage, of een boodschap aan een Cubaanse gevangene. De teksten worden uitgesproken vanuit een symbolische gevangenis. Elke deelnemer laat hierin een boek achter. Het publiek wordt opgeroepen hetzelfde te doen. Deze boeken worden aan de onafhankelijke bibliotheken op Cuba geschonken om zo de informatieblokkade en de censuur op Cuba te doorbreken.
Steden in Europa
In meerdere Europese steden, waaronder Praag, Madrid, Frankfurt en Bratislava, vinden op 18 maart gelijktijdig manifestaties plaats.
bron:CNV