Schoonmakers, spoorwegpersoneel en politie-agenten: ze komen deze week allemaal in actie voor loon en een betere CAO. Dat meldt FNV e-Magazine.

Honderden schoonmakers voeren vandaag onder aanvoering van FNV Bondgenoten actie voor een eerlijke beloning en een goede aanpak bij ziekte. De bond probeert al maanden een CAO voor de 200 duizend schoonmakers af te sluiten.

De sfeer is erg gespannen. De werkgevers hebben afgelopen maandag voorzitter Agnes Jongerius van de FNV en PvdA fractieleider Wouter Bos de toegang ontzegd tot de onderhandelingen. De twee wilden zich op de hoogte stellen van de stand van zaken bij de onderhandelingen.

Leden van de politiebonden ACP, NPB en VMHP belegeren sinds zondag dag en nacht het ministerie van Binnenlandse Zaken. De politie zit al anderhalf jaar zonder CAO en Remkes heeft het overleg nu weer opgeschort tot september. Donderdag is er weer een demonstratie.

"We zijn het nu zat", zegt NPB-woordvoerder Dick Harte. "Mensen hebben al anderhalf jaar geen loonsverhoging gehad en geen onregelmatigheidstoeslag."

En bij het spoor wordt vrijdag actie gevoerd. De treinen staan aanstaande vrijdag van 03.00 uur tot 23.00 uur stil doordat de werknemers van ProRail het werk neerleggen.

ProRail had de bonden gevraagd alsnog akkoord te gaan met een onafhankelijke commissie die een oordeel kan vellen over de loonontwikkeling, maar FNV Bondgenoten ziet niets in dit plan. FNV Bondgenoten heeft een speciale website met informatie voor de reizigers.

bron:FNV