Ontwerper Herman van Bostelen heeft de veertiende TheaterAffichePrijs gewonnen met zijn affiche voor de voorstellingserie Mauerschau van ´t Barre land. De TheaterAffichePrijs gaat uit naar het best vormgegeven theateraffiche van het afgelopen theaterseizoen.

De prijs, à¢?¬ 2.500,- en een jaarabonnement op ITEMS, tijdschrift voor vormgeving en design, is donderdag 10 november uitgereikt in het Stedelijk Museum CS. Het Theater Instituut organiseert de TheaterAffichePrijs sinds 1992 om aandacht te schenken aan de hoge kwaliteit van Nederlandse theateraffiches en aan zijn collectie van meer dan 22.000 theateraffiches.

De vakjury zegt in haar juryrapport onder meer over het winnende affiche: "Van Bostelen neemt een eigenzinnige en markante positie in binnen het totale aanbod van theateraffiches voor het afgelopen seizoen. Hij breekt met het fotografische beeld als dominante betekenisdrager en sluit aan bij de hernieuwde belangstelling voor het typografische teken als beeld. De esthetiek van het modernisme wordt door hem doorontwikkeld, verrijkt en gewijzigd. We zien toevoegingen van een aantal postmoderne aspecten waaronder het kleurgebruik en de speelse verspringingen in de corpsgrootte. De typografische benadering die Herman van Bostelen voor deze opdrachtgever kiest sluit aan bij theatergezelschap 't Barre Land, een gezelschap dat sterk tekstgericht is.

Mauerschau is een term uit de toneeltheorie en betekent bodebericht een blik vanaf of over de muur op een gebeuren dat zich buiten het gezichtsveld van de overige acteurs en het publiek bevindt. Dit affiche is eigenlijk de letterlijke weergave van een beeld in taal. Het affiche nodigt het publiek uit om naar het theater te komen en daar zelf een blik over de muur te werpen.  Voor dit affiche geldt dat het design is in de betekenis die deze term à³à³k heeft: een formeel spel van vorm, kleur en vlak."

De vakjury bestaat dit jaar uit voorzitter Benien van Berkel (Hoofd Communicatie & Marketing Holland Festival), Mechtild Prins (regisseur), Hugues Boekraad (ontwerpcriticus en lector visuele retorica), Carolien Glazenburg (conservator grafische vormgeving Stedelijk Museum te Amsterdam), en Joost Swarte (ontwerper).

Samen met Bekijk't organiseert het Theater Instituut voor de vierde keer de Bekijk't Jongeren TheaterAffichePrijs om jongeren te betrekken bij theater en aandacht te vragen voor hun mening over vormgeving van theateraffiches. De jongerenprijs bedraagt à¢?¬ 500,-. De Bekijk't jury bekroonde het affiche voor de voorstelling Claudia Zuigt van Claudia de Breij. Het affiche is ontworpen door Emilio de Haan en Elwin Bes. Op www.bekijkt.nl zijn het winnende en de door hun genomineerde affiches te zien.

De TheaterAffichePrijs 2005 is mogelijk dankzij hoofdsponsor MullerVisual communication, subsponsor G&D Promotions outdoor communications en mediapartner ITEMS, tijdschrift voor vormgeving en design.

De genomineerde affiches van de vakjury zullen in de tuin van Theater Instituut Nederland tentoongesteld worden vanaf 10 november 2005 tot 10 januari 2006. Tussen 8 november 2005 en 8 januari 2006 is in de Lange Houtgang van het Amsterdamse stadhuis de selectie van de vakjury van 26 affiches te zien. Van beide jury's zijn de nominaties te zien op de website van het Theater Instituut: www.tin.nl.

bron:Theater Instituut Nederland