De commandant van het Nederlandse Provincial Reconstruction Team (PRT) is met een voormalig Afghaanse krijgsheer overeengekomen dat deze zijn opgeslagen wapens en grote hoeveelheden munitie inlevert. Het gaat hierbij om tien opslagplaatsen in de omgeving van Pol-e Khomri in de provincie Baghlan.  

De commandant PRT, kolonel Rikken, voerde al enige tijd gesprekken met de voormalige krijgsheer, generaal Jalal. In overleg met de krijgsheer wordt nu een plan gemaakt om de opslagplaatsen te ontmantelen en de munitie onschadelijk te maken. Het daadwerkelijk onschadelijk maken wordt gedaan door een hiervoor verantwoordelijke internationale organisatie.  
 
Onlangs ontplofte à©à©n van de opslagplaatsen welke zich bevond onder het huis van de generaal. Hierbij kwamen enkele tientallen Afghanen, waaronder enkele familieleden van de krijgsheer, om het leven en raakte een groot aantal gewond. 
 
Het PRT is sinds september 2004 werkzaam in Pol-e Khomri in het noorden van Afghanistan in de provincie Baghlan. De eenheid bestaat uit ongeveer 150 militairen voornamelijk van de Koninklijke Luchtmacht aangevuld met militairen van de andere krijgsmachtdelen en staat onder leiding van luchtmachtkolonel Theo Rikken. Het werk van het detachement bestaat hoofdzakelijk uit het creëren van stabiliteit en veiligheid in de provincie. Daartoe zet het detachement missieteams in die bestaan uit 4 tot 16 personen. Deze teams reizen de gehele provincie af om contact te leggen met de autoriteiten en de bevolking om op constructieve manier in kaart te brengen hoe de provinciale overheden te werk gaan en verder geven zij aan de bevolking uitleg over het werk van ISAF.  
 
bron:ministerie van defentie