Dit weekend vonden in Afghanistan de parlementaire en regionale verkiezingen plaats in een sfeer van hoop en onzekerheid. Hoop dat deze verkiezingen een nieuw tijdperk van democratie en vrede zullen inluiden. Onzekerheid over de vraag of de vicieuze cirkel van geweld en instabiliteit eindelijk kan worden doorbroken. Het Europees Parlement stuurde een delegatie van zijn leden als verkiezingswaarnemers.

De delegatie van het Europees Parlement was onderdeel van een groter EU-observatieteam onder leiding van het Europees Parlementslid Emma Bonino.
?
Europees Parlementslid Josà© Ignacio Salafranca, hoofd van het waarnemersteam van het Europees Parlement, zei dat de verkiezingen een "sleutelelement voor het ontstaan van een nieuw Afghanistan" vormden. Met betrekking tot de zeven kandidaten, verkiezingsmedewerkers en soldaten van internationale strijdkrachten die voorafgaand aan de verkiezingen waren omgekomen, zei hij dat zijn team "de grootst mogelijke eer had bewezen aan degenen die voor de democratie waren gestorven." Hij vervolgde met een waarschuwing "dat het geweld ook vandaag de dag nog voelbaar aanwezig is."
?
De heer Salafranca zei dat na de verkiezingen "alle energie gestoken dient te worden in de versterking van de institutionele capaciteit en de naleving van mensenrechten en wetgeving." Hij vroeg om een officiële "associatie-overeenkomst" tussen de EU en Afghanistan met een sterk politiek karakter in overweging te nemen.
?
In Brussel feliciteerde de President van het Europees Parlement Josep Borrell het Afghaanse electoraat met het feit dat "het zich niet had laten intimideren."
?
De president van Afghanistan, Hamid Karzai, benadrukte het belang van de verkiezingen: "Wij schrijven geschiedenis. Voor het Afghaanse volk is dit de dag van de vrije wil. Na 30 jaar van oorlogen, interventies, bezettingen en ellende zet Afghanistan vandaag een stap vooruit."
?
Uit vroege peilingen blijkt dat 50% van de 12,5 miljoen stemgerechtigden aan de verkiezingen heeft deelgenomen, 20% minder dan tijdens de presidentsverkiezingen in december 2004.
?
De verkiezingen vinden plaats tegen de achtergrond van geweld in Afghanistan. In de afgelopen zes maanden zijn meer dan 1.000 mensen omgekomen door politiek geweld.
?
De officiële telling van de resultaten begon op 20 september en zal nog tot oktober voortduren. Er zijn 249 zetels te verdelen in de Wolesi Jirga (het Huis van het Volk). Hiervan is 25% gereserveerd voor vrouwelijke kandidaten. Bovendien worden plaatsen in de provinciale raden in de 34 provincies van het land verdeeld.
?
bron:Europees parlement