Ruim 100 militairen vertrekken op 22 en 24 november 2005 vanuit Nederland om het personeel van het Marine Veldhospitaal in Pakistan af te lossen. Dit Veldhospitaal is sinds 9 november operationeel in de omgeving van Bagh in Pakistan. Op 23 oktober is een Nederlands verkenningsteam van het Veldhospitaal uitgestuurd naar Pakistan. In overleg met de NAVO en de Pakistaanse autoriteiten is als locatie voor het
Veldhospitaal de omgeving van Bagh gekozen.

Vanaf begin november is middels mobiele medische teams medische hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in de bergdorpjes in de omgeving van Bagh verleend terwijl het Veldhospitaal opgebouwd werd. Vanaf 9 november is het Veldhospitaal operationeel. Sindsdien worden er per dag tussen de 130 en 140 patiënten behandeld in het hospitaal en nog eens zo'n 120 patiënten door de mobiele teams.

Het Veldhospitaal was als onderdeel van het Mariniersbataljon, op het moment van de zware aardbevingen, actief in Noord-Afghanistan. Op verzoek van de Pakistaanse regering werd door de NAVO op 21 oktober besloten humanitaire noodhulp te verlenen aan de slachtoffers van de aardbeving. Nederland draagt daaraan bij met een militair veldhospitaal. Het personeel van het Veldhospitaal heeft na een periode van 3 maanden in Afghanistan nu ook een maand in Pakistan gewerkt.

De aflossing voornamelijk bestaande uit personeel van de Koninklijke Landmacht en gaat in principe voor een periode van drie maanden naar Pakistan. Naast de directe slachtoffers van de aardbeving worden door het Nederlandse personeel ook patiënten behandeld met niet aardbeving gerelateerde verwondingen. Door de aardbeving is het hospitaal van de stad Bagh vernield en dus neemt het Nederlandse veldhospitaal ook deze taak voorlopig over.

bron:MinDef