De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in augustus 5,1 procent hoger dan in augustus 2005. De prijsstijging is wat minder dan in de voorgaande maanden en de kleinste vanaf juni 2005. De lagere prijsstijging is toe te schrijven aan de ontwikkeling van de aardolieprijzen.Dat blijkt uit de waarnemingen van het CBS.

 

De prijsontwikkeling van ruwe aardolie en aardolieproducten is van grote invloed op het prijspeil van de Nederlandse industrie. Aardolie was in augustus iets goedkoper dan in juli. Vorig jaar nam de aardolieprijs juist flink toe van juli op augustus. Producten van de aardolieverwerkende industrie waren in augustus ruim 9 procent duurder dan in augustus 2005. Vanaf juni nemen de prijstijgingen in deze bedrijfstak af. In mei lagen de prijzen nog 37 procent hoger dan een jaar eerder.

Exclusief de aardolieverwerkende industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in augustus 4,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is 0,3 procentpunt meer dan in juli dit jaar. Exclusief de aardolieverwerkende industrie nemen de prijsstijgingen van de afzet van de Nederlandse industrie nu al een jaar nagenoeg onafgebroken toe.

Ten opzichte van juli bleven de afzetprijzen van de totale industrie in augustus gelijk. Dit geldt zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse afzetmarkt. In de aardolieverwerkende industrie daalden de afzetprijzen met 1,9 procent als gevolg van de lagere aardolieprijzen. In de metaalindustrie  daarentegen stegen de afzetprijzen, als gevolg van duurdere grondstoffen, met 1,4 procent.

bron:CBS