Oud milieu-minister Ed Nijpels heeft het voornemen van het kabinet om af te zien van de invoering van rekeningrijden een historische vergissing genoemd. Nijpels deed zijn uitspraak op een symposium op de Erasmus Universiteit Rotterdam over de
mobiliteitsproblemen in ons land en de mogelijke technische oplossingen daarvan. Zelden is er zoveel draagvlak geweest voor het invoeren van rekeningrijden. Een kilometerheffing helpt het milieu, vermindert de files en leidt tot een betere verdeling van de kosten van autorijden, aldus de oud-minister, thans voorzitter van de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Op het symposium werd een nieuw systeem voor kilometerregistratie gepresenteerd. Dat systeem is een combinatie van GPS, mobiele telefonie en een computer, waarmee zonder ingewikkelde administratie op een exacte manier het gebruik van een auto kan worden bijgehouden.

Volgens Nijpels isoleert het Nederlandse kabinet met haar afwijzing van rekeningrijden zich van ontwikkelingen elders in de Europese gemeenschap. Hij deed een beroep op het kabinet om over haar eigen schaduw heen te springen. De oud VVD bewindsman reageert hiermee op de uitlating van VVD fractievoorzitter en kandidaat lijsttrekker van Aartsen dat de VVD tegen de kilometerheffing blijft. Ook binnen de VVD Tweede kamerfractie blijkt daar genuanceerd over te worden gedacht.

bron:Milieu Centraal