Van 1 juli tot en met 2 oktober presenteert Museum van Bommel van Dam te Venlo de eerste museale tentoonstelling van de veelzijdige, jonge kunstenares Agata Siwek. Met haar boeken en prenten, tekeningen en schilderijen, installaties en keramische objecten, creëert ze een eigen universum in confrontatie met de wereld. Daarbij plaatst ze de bezoeker regelmatig voor een dilemma. De expositie Obsessions & Fears wordt op zondag 3 juli om 15.00 uur officieel geopend en toont werken die tijdens de laatste vijf jaar zijn ontstaan.

In haar werk gaat Agata Siwek (Pionki, Polen 1972) in op onderwerpen die door historische of actuele gebeurtenissen in de aandacht staan van het grote publiek. Met veel gevoel voor ironie bekritiseert ze de wijze waarop de massamedia complexe vraagstukken over menselijk geweld, kerk en samenleving behandelen en zo de publieke opinie vormen.
Ze drijft er de spot mee door gebruik te maken van dezelfde strategieën. Zo hanteert ze verschillende reproductietechnieken om haar werk in grote aantallen op de markt te brengen. Ook heeft ze een parodie op een postorderbedrijf in het leven geroepen, door haar website - www.siwek.nl - te voorzien van reclame en bestelmogelijkheden van haar werk. Daarnaast verkoopt ze haar werk op kunstbeurzen in zelfgebouwde shops.

Hoe gelikt en speels haar installaties en objecten er ook uit zien, we mogen niet vergeten dat aan de meeste werken diepe, persoonlijke ervaringen ten grondslag liggen. Zoals de bezoeken aan Auschwitz-Birkenau, het kamp dat ze voor het eerst bezocht als vijftienjarige scholiere. Of de aanslag op het World Trade Centre in New York, waarvan ze de schokkende beelden zag in de bibliotheek van de Rijksacademie in Amsterdam. Ook haar fascinatie voor de historie en de helden van haar geboorteland Polen onder wie Karol Wojtyla, de onlangs overleden Paus Johannes Paulus II, loopt als een rode draad door haar werk.

Achter Siweks eenvoudig ogende souvenirs, bekoorlijke objecten en speelse installaties gaan dan ook vaak grote kwesties schuil, die ons op schokkende wijze confronteren met grof geweld of ingewikkelde vraagstukken. Zoals de omstreden winkel ´Original Souvenirs Auschwitz-Birkenau', die ons voor de vraag plaatst hoe we de herinnering aan de holocaust levend moeten houden.
Door middel van een associatieve ordening van Siweks werk wil het museum een dialoog tussen de werken en de bezoeker op gang brengen.

bron:Museum van Bommel van Dam