In haar eerste toespraak als voorzitter keerde Agnes Jongerius zich vooral tegen het CDA. Ze deed een beroep op de aanwezige premier Balkenende om iets te doen aan de stijgende armoede.

"Nu het CDA zijn sociale gezicht volledig is kwijtgeraakt, werpt het zich op als kampioen in de strijd tegen de exorbitante loonstijgingen van rijk Nederland. Dat is hypocriet." Aldus Agnes Jongerius in haar eerste toespraak als kersverse voorzitter van de FNV.

Ze vindt het vooral ongeloofwaardig dat het CDA zwijgt over de stijgende armoede in Nederland.

 "Hoe kunnen we in Godsnaam met droge ogen toestaan dat in Nederland de voedselbanken als paddestoelen uit de grond komen? Hoe is het toch mogelijk dat in een rijk land als Nederland gezinnen niet genoeg geld hebben om eten te kopen?

Tegen premier Balkenende - die zelf in de zaal zat: "Minister-president Balkenende ik kijk u recht in de ogen en vraag u om dit serieus te nemen. Onderneem stappen om deze ontwikkeling te keren."

Kinderopvang noodzaak

Ze sprak Balkenende ook aan op het feit dat steeds minder vrouwen werken.

"Dat is niet omdat vrouwen niet willen werken, of omdat er geen werk is voor vrouwen, maar omdat kinderopvang onbetaalbaar is geworden. Jarenlang heeft de FNV zich keihard ingezet om kinderopvang via de CAO te regelen. Nu gaan door de nieuwe wet werkgevers steeds minder betalen, minder dan voorheen."

Jongerius: "Ik vind inmiddels dat we kinderopvang voor eens en voor altijd duurzaam moeten gaan regelen. Kinderopvang moet net als onderwijs gewoon een basisvoorziening worden. Dat zal niet zonder slag of stoot geregeld kunnen worden. Maar ik kondig het hier maar vast aan meneer Balkenende: u bent voorlopig niet van me af, want ik ga ervoor."

bron:FNV