Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben het aflopen jaar afgezien van zorg omdat ze de kosten van een behandeling te hoog vonden. Ze gingen minder vaak of helemaal niet meer naar de tandarts, fysiotherapeut en huisarts en hebben afgezien van voorgeschreven medicijnen. Dit blijkt uit een enquàªte van de GPD-kranten, ACHMEA en de universiteit van Tilburg. SP-Kamerlid Agnes Kant wil dinsdag tijdens het Vragenuurtje opheldering van minister Hoogervorst.

Agnes Kant: 'Zonder twijfel gaat het hier ook om noodzakelijk zorg, en dat is onacceptabel. Medicijnen worden niet voor niets voorgeschreven. Maar als ze niet gebruikt worden omdat ze te duur zijn geworden, kunnen de medische problemen verergeren, waardoor de uiteindelijke behandeling nog duurder wordt - ook voor de overheid.'

Al eerder toonde onderzoek van de SP onder fysiotherapeuten aan dat mensen afzien van noodzakelijke hulp omdat ze die niet kunnen betalen. Hetzelfde bleek bij een meldpunt over de verhoging van de eigen bijdrage voor de thuiszorg en een peiling onder apothekers over zelfzorggeneesmiddelen.

bron:SP