Ajax heeft met Hamburger SV overeenstemming bereikt over de voorwaarden van de transfer van Rafael van der Vaart per 1 juli 2005. De in Heemskerk geboren middenvelder kwam op tienjarige leeftijd van de Kennemers naar Ajax. Het contract van Van der Vaart met Ajax liep tot en met juni 2006.

De jonge Van der Vaart werd ontdekt tijdens de Ajax talentendagen. Op 19 april 2000 debuteerde hij op zeventienjarige leeftijd in het eerste van Ajax onder leiding van interim-trainer Hans Westerhof. Ajax speelde die competitiewedstrijd gelijk tegen FC Den Bosch (1-1). In totaal speelde Van der Vaart 156 officiële wedstrijden in het eerste van Ajax en scoorde hij 63 keer. Vier van die goals scoorde Van der Vaart in de 17 wedstrijden die hij speelde in de UEFA Champions League.

Van der Vaart won als speler van Ajax vele prijzen. Onder andere Europees Talent van het Jaar en VVCS Talent van het Jaar in 2002. Met Ajax werd Van der Vaart in 2002 en 2004 landskampioen. Bovendien won hij in Amsterdamse dienst in 2002 de Amstel Cup en de Johan Cruijff Schaal. In 2002 werd Van der Vaart ook topscorer van Ajax met 14 competitietreffers.

Van der Vaart werd tot dusver 28 keer geselecteerd voor Oranje en scoorde voor het Nederlands elftal vier doelpunten.
 
Bron : Ajax