UKB (het samenwerkingsverband van de Nederlandse Universiteitsbibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) is er in geslaagd nieuwe overeenkomsten te sluiten met een aantal vooraanstaande wetenschappelijke uitgevers. De Nederlandse universiteiten krijgen volledige toegang tot de wetenschappelijke tijdschriften van Wiley, Springer en Elsevier. UKB is zeer tevreden dat na een half jaar onderhandelen nu met alle drie genoemde uitgevers een akkoord is bereikt, dat een groot deel van wetenschappelijk Nederland onbelemmerde toegang tot in totaal zon 3000 belangrijke wetenschappelijke tijdschriften garandeert.

Voor Universiteit Maastricht (UM) en ook voor het azM betekent de overeenkomst dat de toegang voor medewerkers en studenten tot de digitale versies van alle tijdschriften van deze grote uitgevers voortgezet kan worden voor de komende jaren, en dat het aantal oude jaargangen die digitaal toegankelijk zijn wordt uitgebreid. Bovendien behoren forse jaarlijkse prijsstijgingen voor de tijdschriften van deze uitgevers tot het verleden.

Als onderdeel van de overeenkomst heeft UKB ten behoeve van alle universiteiten de archieven van Springer/Kluwer en Elsevier aangekocht. Deze archieven omvatten de digitale versie van alle tijdschriftafleveringen die ooit door de uitgever zijn gepubliceerd een aantal daarvan gaan terug tot de 19e eeuw.

Nieuw is dat nu consortiumovereenkomsten zijn gesloten waaraan alle Nederlandse universiteiten meedoen. Vroeger onderhandelde elke universiteit nog afzonderlijk. UKB heeft daarom een nieuw model voor de verdeling van de kosten ontwikkeld, zodat elke universiteit een eerlijk aandeel in de kosten krijgt toebedeeld.

bron:Universiteit Maastricht

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular