Akzo Nobel Aerospace Coatings (ANAC) heeft een speciale coating ontwikkeld voor de ‘superjumbo’ Airbus A380. Bijzonder is dat de toplaag gemakkelijker dan ooit  is weg te poetsen.

Normaal is het bij groot onderhoud van een vliegtuig nodig om de verf te strippen tot op het blanke metaal. Het ‘Selectively Removable System’ omvat een extra tussenlaag, die de primer beschermt wanneer de toplaag wordt verwijderd met een oplosmiddel. Die primer kan daardoor gewoon blijven zitten. In totaal zou de onderhoudsbeurt hierdoor veertig procent korter kunnen duren, claimt ANAC.
Ongetwijfeld is het systeem ook handig wanneer de eigenaar weer eens fuseert, failliet gaat of gewoon van huisstijl verandert.
Eerder bracht de autolak-afdeling van Akzo Nobel al een tijdelijke verflaag op de markt voor bestelbusjes. Daarbij gaat het echter om een afpelbare watergedragen coating, die chemisch waarschijnlijk heel anders in elkaar zit dan de vliegtuigverf. Over de exacte samenstelling worden overigens geen mededelingen gedaan.

De eerste A380 met de nieuwe coating is afgelopen weekend de hangar uitgerold. Hoeveel klanten er daadwerkelijk voor zullen kiezen, is nog even afwachten.
bron:AKZO NOBEL