De Amsterdamse schilder Ragab Barakat heeft vandaag het 100.000ste kenteken voor bromfietsen gekregen. Uit handen van Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW, ontving hij het kentekenbewijs van zijn Peugeot Vivacity en de bijbehorende kentekenplaat. De uitreiking vond plaats bij Pretorius Tweewielers in Amsterdam.

Het 100.000ste kenteken is een mijlpaal in de verplichte kentekenregistratie van bromfietsen, snorfietsen, scooters en fietsen met hulpmotor. De RDW schat dat in totaal voor 500.000 bromfietsen een kenteken aangevraagd wordt. Met het bromfietskenteken wil de overheid diefstal tegengaan. Ook kunnen opgevoerde en lawaaiige bromfietsen beter opgespoord worden en helpt het kenteken in het handhaven van de verzekeringsplicht en het bestrijden van criminaliteit.

Alle eigenaren hebben tot 1 november 2006 de tijd om een kenteken aan te vragen. De eerste stap daarbij is een schouwing bij een erkend schouwbedrijf. Daar worden belangrijke technische gegevens opgenomen. Met het schouwformulier kunnen eigenaren op het postkantoor een kentekenbewijs aanvragen. Als de RDW het kentekenbewijs heeft opgestuurd, moet de eigenaar de nieuwe kentekenplaat laten maken. En als laatste brengt de eigenaar zijn verzekeraar op de hoogte van het nieuwe kenteken.

In totaal zijn al omstreeks 140.000 schouwingen verricht. Op het postkantoor zijn 110.000 aanvragen voor een bromfietskenteken ingediend. 9.500 aanvragen zijn nog in behandeling. In de meeste gevallen hebben de aanvragers een verzoek om extra informatie gehad over de typegoedkeuring of het bouwjaar van de bromfiets. Omstreeks 500 aanvragen zijn niet meer in behandeling. In die gevallen is de aanvraag afgewezen of heeft de eigenaar niet gereageerd op het verzoek om meer informatie. In totaal zijn 146 bromfietsen aangetroffen die als gestolen zijn geregistreerd. "Mensen die weten dat ze een gestolen bromfiets hebben, vragen geen kenteken aan. Of ze wachten tot het laatste moment", verklaart Hakkenberg.

Meer informatie over het bromfietskenteken is te vinden op de speciale actiewebsite www.ishetgeenplaatje.nl.

Bron: RDW