In het eerste kwartaal van 2005 heeft de detailhandel 3,2 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2004. Dit is het achtste kwartaal op rij dat de omzet van de detailhandel is afgenomen. Winkelen was in het eerste kwartaal 1,0 procent goedkoper. Het omzetvolume was 2,2 procent kleiner. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In het eerste kwartaal van 2005 was de omzet van de non-foodsector 4,5 procent lager dan een jaar eerder. De winkels in consumentenelektronica leden het grootste omzetverlies, bijna 11 procent. Ook opvallend hoog was de omzetdaling bij de drogisterijen. Hier bedroeg het omzetverlies ruim 7 procent. Van de onderscheiden non-foodbranches realiseerden alleen de textielsupermarkten een omzetstijging.

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 1,7 procent minder omgezet dan een jaar eerder. De speciaalzaken, zoals groentewinkels en slagerijen, zagen hun omzet met 3,4 procent teruglopen. De supermarkten behaalden 1,3 procent minder omzet.

Anders dan in het eerste kwartaal als geheel, was de omzetontwikkeling in maart positief. De detailhandel heeft in maart 1,6 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Hierbij moet rekening worden gehouden met het verschil in koopdagen tussen maart 2005 en maart 2004. Ook het feit dat Pasen dit jaar in maart viel, kan een positief effect hebben gehad op de omzet. De winkels in voedings- en genotmiddelen zagen in maart hun omzet met 5,6 procent stijgen. De non-foodwinkels boekten een bescheiden omzetdaling.

bron:CBS

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular