De Albert Heijn in Winkelcentrum 't Loo te Heiloo is volgens de Dierenbescherming afdeling Alkmaar e.o. de diervriendelijkste supermarkt in haar werkgebied. In de afgelopen maanden bezochten vrijwilligers van de Dierenbescherming in Noord-Holland Noord totaal 82 supermarkten om hun aanbod diervriendelijke producten te tellen. Zij letten hierbij op vlees, zuivel, vleesvervangers en eieren.

Binnen de afdeling Alkmaar e.o. werden in totaal 26 supermarkten bezocht. In de winnende supermarkt telden de vrijwilligers maar liefst 128 vegetarische - en diervriendelijke producten. Dit houdt in dat deze supermarkt ten opzichte van de andere supermarkten in het werkgebied een ruime hoeveelheid scharrel- en biologische eieren, biologische zuivelproducten, scharrel- en biologisch vlees en vleesvervangers verkoopt.

Over de gehele regio Noord-Holland Noord is de Albert Heijn de diervriendelijkste supermarkt. De  Albert Heijn op de Burgemeester D. Kooimanweg in Purmerend is de diervriendelijkste supermarkt in heel Noord-Holland Noord. Dit AH-filiaal heeft met 141 artikelen het ruimste assortiment diervriendelijke producten. De Vomar scoort tevens hoog in de meeste gemeentes in Noord-Holland Noord, hetgeen verrassend is voor een relatief kleine Noordhollandse supermarktketen. Zoals de Dierenbescherming had verwacht, scoren discountsupermarkten als Aldi en Lidl in Noord-Holland Noord ronduit slecht. Op een enkele uitzondering na worden hier alleen producten uit de bio-industrie verkocht.

EKO
De Dierenbescherming is blij dat op veel producten in de winnende supermarkten een biologisch etiket is geplakt, te herkennen aan het EKO-Keurmerk. Immers, dieren in de biologische veehouderij hebben het aanzienlijk beter dan de dieren in de bio-industrie. Bio-industrie staat o.a. voor krappe huisvesting, onverdoofd castreren en weinig tot geen daglicht en geen weidegang. In de gemeente Alkmaar is sinds enige tijd supermarkt Ekoplaza gevestigd, die uitsluitend biologische producten verkoopt. De Dierenbescherming juicht de komst van Ekoplaza van harte toe.

Voorlichting
De Meetlat is onderdeel van de meerjarige campagne ´Diervriendelijk Consumeren'.
De Dierenbescherming overlegt hierin onder meer met de supermarktketens en helpt mee aan een stevige uitbreiding van het aanbod van biologisch vlees in supermarkten. Maar ook voorlichting aan de consument is een zeer belangrijke doelstelling van deze campagne. De Dierenbescherming wil de consument bewust maken van de schrijnende omstandigheden waarin in Nederland jaarlijks ruim 400 miljoen (!) dieren in de bio-industrie worden gehouden en van de macht die de consument zelf heeft bij het diervriendelijker maken van de Nederlandse veehouderij. Immers, consumenten kunnen met hun koopgedrag de vraag naar diervriendelijker geproduceerde producten doen toenemen! Via de Meetlat Supermarkten wordt de consument goed geïnformeerd waar hij of zij diervriendelijk boodschappen kan doen.

bron:Dierenbescherming Alkmaar e.o.

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular