Op woensdag 27 april vond in Heerenveen de prijsuitreiking van de Himmelwike plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. De winnende school is de Albertine Agnesschool uit Oranjewoud. Deze school heeft met 40 leerlingen 47 zakken met rommel ingezameld. Dit is 1,175 zak per leerling. Zij ontvingen van wethouder Buwalda de Himmelwike Bokaal.

Van 18 t/m 22 april 2005 was het Himmelwike in de gemeente Heerenveen. 22 scholen deden mee om zoveel mogelijk zwerfafval te verzamelen. In totaal is er 2580 kg afval ingezameld, dit zijn 674 zakken vol met zwerfafval.

Naast de hoofdprijs maakten de scholen kans op een van de vier sponsorprijzen. Deze werden ter plekke verloot. De sponsorprijzen zijn een bezoek met de school naar Aquazoo (gewonnen door de Sevenaarsschool te Nieuwehorne), rondleiding door stadion SC Heerenveen (gewonnen door CBS De Spoorwijzer te Heerenveen), etentje bij Mac Donalds (gewonnen door de Lepper te Heerenveen) en een rondleiding bij het ecopark de Wierde in Oudehaske (gewonnen door de Bernebràªge te Heerenveen).

De pechprijs ging naar de christelijke basisschool de Wijbrandischool uit Oudehorne. De leerlingen van deze school moesten twee keer opdraven voor de Himmelwike door een foutje van de organisatie. Deze leerlingen worden getrakteerd op een gratis bezoek aan de Pinkster kermis te Heerenveen.
De gehele maand april worden er in verschillende gemeenten in Friesland een Himmelwike georganiseerd. Diverse gemeenten binden dan samen met basisscholen, woningbouwverenigingen en Omrin de strijd aan tegen zwerfafval. De leerlingen van basisscholen gaan tijdens deze week op pad om het afval in de omgeving van hun school in te zamelen. Het doel van de actie is om de leerlingen, maar ook hun familie bewust te maken van zwerfafval en vooral dat ze er zelf wat aan kunnen doen.

bron:gemeente Heerenveen