In Colombia woedt al decennia een burgeroorlog. De overheid, paramilitairen, communisten en drugsbaronnen bestrijden elkaar met legale en illegale middelen op leven en dood. Dit complexe conflict leidt tot veel geweld en intimidatie van de Colombiaanse burgers, waaronder vele kinderen.

Jaarlijks ontvluchten honderdduizenden mensen de bedreigingen en het geweld op het platteland, om ergens anders een bestaan op te bouwen. Op uitnodiging van Plan Nederland reist de populaire rapper Ali B in het gezelschap van Brainpower en producer Oh Jay van 28 mei tot en met 4 juni 2005 naar Colombia om de ontheemde 'desplazados' persoonlijk te ontmoeten. 
 
In het kader van het educatieve project 'Rap around the World' van Plan Nederland reist rapper Ali B naar Afrika, Latijns-Amerika en Azië om kinderen in extreem moeilijke omstandigheden persoonlijk te ontmoeten. Deze campagne heeft tot doel Nederlandse jongeren te betrekken bij het ontwikkelingsvraagstuk en de oneerlijke verdeling van welvaart in de wereld. Eerder reisde Ali B onder meer af naar Malawi, Bangladesh en de Filippijnen, waar hij achtereenvolgens kennismaakte met het leven van kinderen die het slachtoffer zijn geworden van HIV/aids, het leven in de sloppenwijken van Dhaka en de gevolgen van kinderhandel. 
 
Leven vol geweld 
De reis naar Colombia staat volledig in het teken van het leven van de 'desplazados' of ontheemden. In het gezelschap van Brainpower gaat de populaire Nederlandse rapper vooral op zoek naar de veerkracht en de creativiteit waarmee de ontheemde kinderen overleven. Zij zijn het geweld van het platteland ontvlucht en proberen nu een nieuw bestaan op te bouwen in de sloppenwijken van de grote steden. Ali B en Brainpower proberen duidelijk te krijgen hoe het leven van de gevluchte jongeren er nu uit ziet, met welke problemen worden zij dagelijks geconfronteerd en hoe gaan ze hiermee om? Hoe kunnen zij leven in een samenleving waarin geweld - zowel politiek als huiselijk geweld en kleine criminaliteit - aan de orde van de dag is? Hoe ervaren zij de dreiging van ontvoering in een land waarin jaarlijks zo'n 3.500 mensen onder dwang worden meegenomen?  
 
Rappen over armoede 
Ali B en Brainpower bezoeken in Colombia een symphonie-orkest en een dansgroep, El Colegio del Cuerpo, die bestaan uit ontheemde kinderen. Met een van de kinderen gaan ze mee naar huis om het verhaal van het gezin op te tekenen. Waarom zijn zij gevlucht en wat voor problemen ondervinden zij nu? Ter plekke zullen Ali B en Brainpower rappen over de thematiek, wellicht samen met de jongeren van Cartagena Hip Hop, een organisatie waarbij 250 kinderen en jongeren zijn aangesloten. Zij rappen over de problemen van armoede en het ontheemd zijn.  
 
bron:Plan Nederland

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular