De rechtbank heeft vandaag de 42-jarige B.S. veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf voor verkrachting van zijn echtgenote en poging tot doodslag op haar en haar beide ouders.

De officier van justitie had twee weken geleden 8 jaar cel geëist. Volgens haar kan bewezen worden dat de verdachte tevoren al het plan had opgevat om zijn echtgenote om het leven te brengen. Daarom zou sprake zijn van poging tot moord. De rechtbank heeft de officier van justitie daarin niet gevolgd.

Vaststaat dat de verdachte een aantal voorbereidingshandelingen heeft gepleegd. Zo heeft hij een mes en een nylon touw gekocht en zijn verder een strop, en een theedoek gedrenkt in ammoniak aangetroffen. De verdachte heeft echter verklaard van plan te zijn geweest hiermee zichzelf van het leven te beroven en zijn echtgenote vast te binden zodat zij gedwongen was daarbij toe te kijken. Volgens de rechtbank kan niet worden uitgesloten dat verdachte inderdaad niet van plan is geweest zijn echtgenote te doden. De rechtbank baseert dat onder meer op de inhoud van een aangetroffen afscheidsbrief.

Poging tot moord kan dan ook niet bewezen worden volgens de rechtbank.

Nadat de verdachte zijn vrouw verkracht had, heeft zij met de kinderen het huis verlaten en is zij naar haar ouders gegaan. De verdachte is daar eveneens naar toe gegaan en heeft het mes meegenomen. Tijdens de worsteling die daar heeft plaatsgevonden, heeft de verdachte met dat mes bewegingen gemaakt en zijn zowel zijn echtgenote als haar beide ouders gewond geraakt. Gelet op de feitelijke gedragingen van de verdachte tijdens deze worsteling moet hij op zijn minst de kans aanvaard hebben, dat een van hen zou komen te overlijden. Er is daarom volgens de rechtbank sprake van voorwaardelijk opzet op de dood. Daarom kan poging tot doodslag ten aanzien van de vrouw en haar ouders wel bewezen worden.

De verdachte is onderzocht door een psycholoog die tot de conclusie kwam dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar moet worden geacht. De rechtbank heeft deze conclusie overgenomen.

bron:Rechtbank Alkmaar