Daklozen uit Alkmaar en omgeving hoeven sinds oktober niet meer op straat te slapen: toen opende de nachtopvang in de Jan de Heemstraat. De winteropvang sluit officieel eind maart. De gemeente heeft nu geregeld dat de winteropvang tot half mei open blijft, zodat de daklozen de koude nachten van april en begin mei nog binnen kunnen slapen.

Bij het Heem, de dak- en thuislozenopvang in de Jan de Heemstraat, gaat het ook een en ander veranderen. Kort samengevat verdwijnt de crisisopvang, om plaats te maken voor een nachtopvang. De nachtopvang opent in oktober, als de nachten weer kouder worden. Hiermee heeft DNO-Onderdak de tijd om het pand geschikt te maken voor de nachtopvang.
De opening in oktober brengt wel een probleem met zich mee. De huidige nachtopvang is alleen tijdens de wintermaanden geopend. Dat betekent dat mensen zonder onderdak vanaf nu tot oktober op straat zouden moeten slapen. De politie, hulpverleners, de dak- en thuislozen zelf, maar ook de gemeente vinden dat dit voorkomen moet worden.
Daarom heeft de gemeente gezocht naar een oplossing. Het openhouden van een deel van de winteropvang tot de nachtopvang in oktober opent, is financieel niet haalbaar. De beste oplossing lijkt nu het openhouden van de winteropvang (tien bedden) tot half mei. De kosten hiervan komen voor rekening voor DNO-Onderdak. Na half mei sluit de opvang en wordt het gebouw aan de Heemstraat geschikt gemaakt voor de nachtopvang. De gemeente is ervan overtuigd dat met deze stap kan worden voorkomen dat een aantal mensen in de kou op straat moet gaan slapen.

Nachtopvang
De nachtopvang is vanaf oktober 2006 het hele jaar geopend van ’s avonds 21.00 uur tot de volgende ochtend 09.00 uur. Uiteindelijk verdwijnt de dak- en thuislozenopvang helemaal uit de Jan de Heemstraat, om te verhuizen naar een andere locatie binnen Alkmaar.
Crisisopvang
Het Heem is een jaar of 25 geleden opgericht als crisisopvang voor mensen die plotseling op straat kwamen te staan. Mensen die hun huis uitgezet waren, gezinnen die door te grote spanningen uit elkaar gingen werden aanvankelijk opgevangen in een viertal flats. Enkele jaren geleden verhuisde de crisisopvang naar het voormalig gebouw van de Sociale Werkplaats dat geheel werd verbouwd. Vorig jaar werd besloten de crisisopvang in leegstaande woningen te gaan doen verspreid door de stad met ambulante begeleiding en Het Heem om te bouwen tot opvang voor dak en thuislozen. Die ombouwoperatie gaat nu komende zomer plaatsvinden.
bron:Gemeente Alkmaar