Eind juni wordt Alkmaar dà© tangostad van Nederland. Kenners en liefhebbers zijn dan welkom op het driedaagse Tangofestival Tango àƒÆ’  la Carte, georganiseerd door de stichting Tango Art Alkmaar. Uniek voor dit evenement is dat vrijwel alle aspecten van de tangocultuur aan bod komen: naast dans ook film, poëzie, klassieke tangomuziek, lezingen en beeldende kunst. Ook zijn er workshops en (gratis) proeflessen.

De stichting Tango Art Alkmaar organiseert al sinds 1999 de Noche de Tango, een tango dansfeest dat inmiddels is uitgegroeid tot hà©t jaarlijkse hoogtepunt van de tangocultuur boven het Noordzeekanaal. Zowel de Noche de Tango als de nieuwe activiteiten zullen nu voor het eerst plaatsvinden in de voormalige kaasfabriek Eyssen (Kunsteyssen). Met zijn grote oppervlakte en vele ruimtes is het Kaaspakhuis Eyssen bijzonder geschikt voor het Tangofestival. Gelijktijdig kunnen in het gebouw op verschillende plaatsen diverse programmaonderdelen worden bezocht. De bezoeker kan kiezen uit een veelheid van tango-evenementen en zo zijn eigen persoonlijke programma samenstellen. Alle bezoekers krijgen bij het toegangsbewijs een Tango àƒÆ’  la Carte-balboekje, met daarin het uitgewerkte programma. Uitgebreide informatie is beschikbaar op www.tangoalacarte.tk.

Dans
Voor de dansliefhebber vormt de Noche de Tango op zaterdag het natuurlijke hoogtepunt van Tango àƒÆ’  la Carte. Orkest Veritango onder leiding van de tangolegende Maestro Alfredo Marcucci ´ een gerenommeerd sextet van internationaal niveau ´ zorgt deze Noche voor zeer aansprekende levende dansmuziek. Ook Mala Pinta, een kwartet met bandoneon, piano, bas en viool zorgen voor begeleiding op niveau. Tijdens de Noche zullen twee dansdemonstraties plaats hebben.

Wie de eerste beginselen van de tangodans wil leren, krijgt een gratis proefles aangeboden door Barbara en Alfredo de la Rie van de Tangostudio Alkmaar. Wie durft, gaat daarna direct de dansvloer op. Voor meer gevorderden zijn er op zaterdag workshops en masterclasses. Docenten zijn onder anderen de gerenommeerde Argentijnse tangodocente Claudia Jakobsen. Speciaal voor de jongere doelgroep zijn er workshops Neo-tango door Ralph en Diana, die eerder dit jaar ook de jongerencursussen begeleidden. Zondag worden ´cross-overs' georganiseerd, waarbij dansers uitgenodigd worden kennis te maken met andere Latijns-Amerikaanse dansvormen: een workshop Flamenco door Wieneke Pastor met levende muziek, en een workshop over Chacarera door Eugenia Moyano en Daniël Pasqal. De zondagavondsalon is bijzonder door levende muziek van Pablo Dobal, Orlando Mià±o & Enriche Firpi. Naast de levende muziek is er op de salons muziek van DJ Cor(azon) en DJ Pinq. Zondag wordt rond het middaguur nog een tango brunchsalon gehouden.

Film
Tijdens Tango àƒÆ’  la Carte is het 70 jaar geleden dat dà© tangozanger uit de jaren 20 van de vorige eeuw, Carlos Gardel, overleed. Hij wordt herdacht met een film over zijn leven en een tentoonstelling.

Muziek
De internationaal bekende artiesten Finn Mà¶ricke (viool) en Kees Wieringa (piano) zullen op zaterdag een concert geven met werken van Astor Piazolla.

Poëzie
Nieuw cultureel onderdeel is poëzie. Op thema's van Slauerhoff, Van Ostaijen, Heijermans en Ferrer worden bezoekers onder leiding van Juan Tajes meegenomen in de wereld van de tango en de Argentijnse poëzie.

Zang en tangomuziek maken
Onder leiding van Juan Tajes worden tango workshops zang gegeven. Mala Pinta verzorgt instrumentale workshops tangomuziek. Op verschillende niveaus kunnen deelnemers kennismaken met tangomuziek, of hun vaardigheden verder verbreden. Enige kennis van muziekleer is nodig om aan deze workshops mee te kunnen doen. Zondagmiddag kan voor de salon een publiekspresentatie worden gegeven door de deelnemers van de workshops.

Voorstelling tango
John Lanting geeft tijdens Tango àƒÆ’  la Carte een voorstelling onder de naam De echte tango is net even anders. Op basis van persoonlijke ervaringen en aan de hand van authentieke opnames belicht Lanting de historie van de Tango. Van het miserabele klimaat waarin de tango ontstond tot aan de stabiele positie die de Tango momenteel in de danswereld heeft. Bijzondere aandacht is er voor de rol van de bandoneon.

Catering
Naast de gebruikelijke consumpties aan de bar kunt u tijdens het festival ook gezellig en lekker eten. Bijzonder is op vrijdag het speciale Cena con memorativa Carlos Gardel, het herdenkingsdiner ter ere van Gardel op zijn 70e sterfdag in samenwerking met de Asocciacià³n Carlos Gardel de Amsterdam. Ook zaterdag kunt u een maaltijd nuttigen, op zondag een tangobrunch.

bron:Tango Art