Naar aanleiding van een rapportage van de Monumentenwacht wordt er deze maand gestart met het groot onderhoud aan het Alkmaarse Waaggebouw. Het onderhoud wordt in twee onderdelen verdeeld, namelijk het Waaggebouw en de Waagtoren. De werkzaamheden, die ervoor zorgen dat het gebouw weer in zijn originele staat hersteld wordt en weersafhankelijk zijn, worden vooral in het voor- en naseizoen uitgevoerd. In het Waaggebouw zijn de VVV, het kaasmuseum en het kaasdragersgilde gevestigd. Het Waaggebouw ligt aan het Waagplein dat het centrum van het Alkmaars uitgaansgebied vormt. Het Waaggebouw is overigens oorspronkelijk gebouwd als Heilige Geestkapel dat diende als logement voor pelgrims en ziekenhuis.

Waaggebouw
Als eerste wordt het Waaggebouw aangepakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van een hoogwerker en een kleine rolsteiger. De werkzaamheden aan het gebouw zijn onder andere schilderwerk, voegwerk en het herstellen van houtrot. Daarnaast worden ook de aanlichtingslampen vervangen. Als alles volgens planning verloopt worden deze werkzaamheden uitgevoerd tussen 20 maart en 8 mei.
Waagtoren
Na de zomerperiode is de Waagtoren aan de beurt. Bij het onderhoud van de toren worden de zinken goten hersteld en de bonte knaagkever bestreden. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden wordt de toren rondom in de steigers gezet. De steiger rust hierbij op het dak van het Waaggebouw. Het Waaggebouw zelf komt dus niet in de steigers te staan, er staat alleen een opklimsteiger aan de kant van de Magdalenenstraat.
Kaasmarkt
Om de overlast zoveel mogelijk te beperken wordt er tijdens de toeristenmaanden, juni tot en met half augustus, niet gewerkt. Daarnaast is er met de aannemers afgesproken dat er op vrijdag, tijdens de Kaasmarkt, ook niet gewerkt wordt. Alle omliggende horeca zijn per brief op de hoogte gesteld van de komende werkzaamheden.
bron:Gemeente Alkmaar