Op vrijdag 16 juni om 10.00 uur luiden mevrouw S. Chadli en de heer F. Chirar van het Marokkaanse Consulaat te Amsterdam, de bel van de kaasmarkt. Zij vertegenwoordigen de Marokkaanse ambassadeur. Voorafgaand aan de kaasmarkt worden zij in het stadhuis van Alkmaar ontvangen door burgemeester M. van Rossen. Aangezien een groot deel van de Alkmaarse gemeenschap afkomstig is uit Marokko worden de mogelijkheden onderzocht van een stedenband. Tijdens de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland bleek dit een wens van de Marokkaanse gemeenschap.

Een stedenband kan een middel zijn voor de verbetering van het integratieproces. Om die reden is Alkmaar in 2004 een officiële band aangegaan met Bergama in Turkije. De Marokkaanse gemeenschap ziet een band met een Marokkaanse stad ook als belangrijk middel in het integratieproces. De heer A. El Mhamdi, de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, wil na het bezoek van mevrouw Chadli en de heer Chirar van gedachten wisselen over de mogelijke uitwisselingsrelatie met een gemeente in Marokko.
Voorafgaand aan de opening van de kaasmarkt worden mevrouw Chadli en de heer Chirar ontvangen in het stadhuis door burgemeester Van Rossen. Namens de gemeenteraad van Alkmaar zal de heer M. Ezhar hierbij aanwezig zijn. Na het luiden van de bel krijgen de gasten een rondleiding over de kaasmarkt en brengt men een bezoek aan het Kaasmuseum.

bron:Gemeente Alkmaar