Begin september is een naslagwerk verschenen voor verpleegkundigen dat is geschreven door twee kinderverpleegkundigen, Ria de Jong en Carla Beeldman, van het Medisch Centrum Alkmaar(MCA). Het is tot stand gekomen onder redactie van twee kinderartsen, Govert Brinkhorst van het MCA en Rian Teeuw uit Academisch Medisch Centrum en heet ´Zakboek kinderverpleegkunde'.

 

Het is een handzaam boek met praktische informatie - door en voor verpleegkundigen - over zaken die kinderverpleegkundigen dagelijks tegenkomen. De schrijfsters geven aan dat ze vooral hebben gestreefd naar het bieden van praktische handreikingen bij alledaagse onderwerpen. Het boek bevat daardoor een mix van onderwerpen van ´noodzakelijk' tot ´interessant om te weten'. Er staat onder meer informatie in over effectief communiceren met jeugdige patiënten, over psychosociale problematiek, de meest voorkomende infectieziekten en pijn(bestrijding).

Het zakboek is in eerste instantie bedoeld voor beginnende en ervaren kinderverpleegkundigen in het land. Ook wijkverpleegkundigen, co-assistenten, huisartsen en anderen die in hun dagelijkse praktijk met zieke kinderen te maken hebben, zullen er nuttige informatie in vinden.

Een deel van de opbrengst gaat naar het Unicef-project ´vaccineren van kinderen in de derde wereld'.

bron:MCA