Zondagmiddag tussen 13.00 en 14.00 uur werd een grootscheepse controle uitgevoerd van een groep AZ-supporters die zich ophield in een tweetal cafà©s aan het Verdronkenoord in het centrum van Alkmaar, ver van het stadion in de Alkmaarse Hout.

Met deze actie wil de politie zicht krijgen op een groep AZ-supporters die de afgelopen weken betrokken waren bij openlijke geweldplegingen in Alkmaar. Tijdens de controle, die plaats vond in overleg met justitie en het openbaar bestuur, werden negen personen aangehouden en kregen acht anderen een bekeuring.

De controle werd uitgevoerd naar aanleiding van een aantal incidenten in de afgelopen weken in de binnenstad van Alkmaar na afloop van thuiswedstrijden van AZ. Supporters van AZ zochten bewust de confrontatie met supporters van de tegenpartij. Na de wedstrijd AZ-Sparta werden agenten door AZ-supporters op het station bekogeld met stenen. Uit onderzoek kwam vast te staan dat een groot deel van deze groep zich voor de voetbalwedstrijden van AZ verzameld in de cafà©s waar de controles werden gehouden.

De controle werd uitgevoerd op grond van de Wet op de Identificatieplicht. Deze wet stelt de politie in staat om dit soort groepen te controleren op hun identiteit. In het kader van het project "Tegenhouden" probeert de politie op deze wijze een goed zicht krijgen op de harde kern van AZ-supporters en worden de leden van deze groep uit de anonimiteit gehaald.

Tijdens de actie werden 80 tot 100 personen gecontroleerd. Acht van hen werd aangehouden omdat zij zich op geen enkele wijze legitimeren. Eà©n persoon stond gesignaleerd in het opsporingsregister. Deze personen zijn overgebracht naar het politiebureau. Acht andere personen werd bekeurd omdat zij niet beschikten over de juiste identiteitsbewijzen.
 
bron:Politie Noord Holland Noord