In Hollands Midden loopt geen enkele agent op straat zonder bevoegd te zijn tot het dragen van wapens. Van de 1172 wapendragende politiemannen en -vrouwen bij het politiekorps Hollands Midden is 96% gecertificeerd. De niet-gecertificeerde groep bestaat voornamelijk uit langdurig zieken. Van hen zijn de wapens ingenomen. Zij krijgen de wapens weer terug en mogen dan weer dienst doen op straat als zij voldaan hebben aan de toetsen geweldsvaardigheden en slagen voor hun schietvaardigheid. De registratie van de bij het korps ingebruik zijnde wapens is op orde.

Politie Hollands Midden herkent zich dan ook niet in het beeld dat de politie vaak slordig met wapens is en agenten die zakken voor hun geweldsvaardigheden en schietvaardigheden toch bewapend op straat laat gaan zoals de media berichten. Dit werd geschreven naar aanleiding van de uitkomsten van een in 2004 gehouden onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.

Politie Hollands Midden vindt het juist vanzelfsprekend dat mensen goed getraind en gecertificeerd de straat op gaan. Het korps beschikt dan ook over een uiterst modern trainingscentrum in Alphen aan den Rijn.

Politiemensen die alleen lichte wapens dragen (handboeien, wapenstok, pepperspray) moeten elk jaar voor 1 januari een toets aanhouding en zelfverdediging en een theorietoets over het gebruik van geweld afleggen. Als zij zakken, moeten zij het komende jaar ander, onbewapend politiewerk doen, totdat zij alsnog voor hun toets slagen.

Het overgrote deel van de politiemensen heeft ook een vuurwapen. Zij moeten twee keer per jaar (voor 1 januari en voor 1 juli) ook een toets schietvaardigheid halen. Als zij niet slagen, moeten zij hun vuurwapen per 1 januari resp. per 1 juli inleveren, en werk doen met alleen lichte wapens totdat zij alsnog voor hun schietvaardigheid slagen.

bron:Politie Hollands Midden