Net als alle Nederlanders moeten ook daklozen (adreslozen) een nieuwe zorgverzekering afsluiten. En omdat hun inkomen meestal laag is de zorgtoeslag aanvragen. Voor wie geen adres heeft is dat een moeilijke klus. De Landelijke Vereniging van Thuislozen organiseert vanaf 16 november 2005 een voorlichtingstour.

De Attention-on-Tour-bus (een voormalige bibliotheekbus) dient als  voorlichtingscentrum en trekt met voorlichters van de L.V.T. en haar partnerorganisaties het land in. Minstens 25 grote en middelgrote steden worden bezocht. In overleg met opvanginstellingen en gemeentes zal een standplaats worden gezocht bij het plaatselijke inloopcentrum, de nachtopvang of een andere plek waar veel daklozen (adreslozen) komen. Enerzijds wordt voorlichting gegeven aan daklozen (adreslozen). Maar zeker zo belangrijk is dat opvanginstellingen voor daklozen, sociale diensten en andere hulpinstanties zich tot het uiterste (gaan) inspannen om daklozen (adreslozen) te stimuleren tot en ondersteunen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Zelfs politie en stadswachten, die daklozen in hun dagelijks werk regelmatig tegenkomen, kunnen hun steentje bijdragen door informatie en advies te geven.

Start en tourkalender
De voorlichtingstour start op woensdag 16 november 2005 in Emmen. Standplaats: Spoorloos, het voormalige van Gent&Loos-complex naast het NS-station. Tijd: 12.00 tot 17.00 uur. Wethouder G. Evenhuis van de Gemeente Emmen geeft omstreeks 12.15 uur het officiële startsein. Op donderdag 17 november 2005 staat Enschede op het programma (van 8.00 tot 12.30 uur), standplaats: parkeerplaats aan de Paralelweg. Heils. Wethouder T. de Weger zal van 10.00 tot 10.30 uur aanwezig zijn.

Daarna volgen Lelystad (vrijdag 18 november), Den Helder (maandag 21 november)en Nijmegen (23 november). Omdat de voorbereiding van deze tour, net als alles t.a.v. de nieuwe zorgverzekering, pas op het laatste moment kon starten, zal de routeplanning van week tot week worden geactualiseerd (zie website van de LVT, www.thuisloos.net)

bron:Projectenbureau