De twee pantserhouwitsers PzH200NL die de afgelopen periode zijn ingezet als steun voor de Operatie Medusa in zuid-Afghanistan, zijn zondag 24 september aangekomen op Kamp Holland in Tari Kowt.

Na een rit van enkele uren vanaf Kandahar Airfield kwam het geschut vroeg in de middag aan. Met de komst van de twee enorme gevaartes zijn de drie 155 millimeter kanonnen herenigd. Tijdens Operatie Medusa in de aangrenzende provincie Kandahar zijn twee stukken ingezet ter ondersteuning van de coalitietroepen die in gevecht waren met Taliban.

In de periode dat de kanonnen zijn ingezet, hebben zij verscheidene keren vuursteun verleend. Eerder dit jaar was besloten de pantserhouwitsers naar Afghanistan te sturen om vuursteun tussen de twee Nederlandse kampen in Uruzgan te kunnen garanderen voor het geval dat luchtsteun niet mogelijk is. Door het grote bereik is de route tussen Deh Rawod en Tarin Kowt geheel afgedekt. Voorwaarde is wel dat op beide kampen een Panzerhaubitze 2000NL staat. De verhuizing van een van de stukken naar het kleinere Deh Rawod staat de komende periode gepland.

bron:MinDef