De vierde nominatie voor de Altijd Al Iets Van Plan Prijs is voor Merel Westermann uit Amsterdam. De jury heeft gekozen uit de vele inzendingen die zijn binnengekomen op www.altijdalietsvanplan.nl voor het verhaal van Merel Westermann. Als voormalig kraamverzorgster heeft zij een succesvol Geboortecentrum opgezet. Paradoxaal heeft zij nu gekozen voor de betekenisvolle begeleiding bij de afronding van het leven. Merel Westermann is een uitvaartonderneming gestart met Agnes de Ruiter. Nu zijn ze nog van plan hun droom te verwezenlijken om een eigentijdse uitvaartonderneming te beginnen en in die branche vernieuwende ideeën te realiseren.

"Ik heb vier dierbare vrienden verloren en besloot toen definitief te kiezen voor het uitvaartwezen. De geboorte is een emotionele gebeurtenis bij veel mensen, net als de dood. Bij het overlijden van mensen komen de gevoelens van naasten aan de oppervlakte en liggen bloot. Het intrigeert me om hier bij te zijn als ´vreemde' en in vertrouwen genomen te worden tijdens het verwerkingsproces", zegt Merel Westermann.

Westermann heeft op twee november 2004, de dag van de doden, een eigen uitvaartonderneming opgezet met Agnes de Ruiter. Zij hebben allebei dezelfde visie op de uitvaartceremonie. De ceremonie moet geen kant en klare dienst zijn, waarbij geen ruimte is voor speciale wensen. Naasten moeten het afscheid volledig in eigen hand kunnen houden, waarbij alles mogelijk is. Zoals het dag en nacht afscheid kunnen nemen, in plaats van zich te moeten houden aan openingstijden. Westermann en De Ruiter willen een centrum waar geen koffie en natte cake worden geserveerd, maar waar uitgebreid gegeten en gedronken kan worden. Ook denken ze aan een ruimte voor de kinderen waar ze de kist bijvoorbeeld kunnen beschilderen.

De droom van Westermann en De Ruiter is om op korte termijn een uitvaart- en rouwcentrum te openen dat aansluit bij de wensen van nu. Een plek die voldoet aan de veranderende visie en ideeën van de jongere generatie. Westermann en De Ruiter zien een rustige, sfeervolle afscheidsruimte voor zich aan het water.

Duizenden mensen vragen zich zo nu en dan af of ze hun ´droom' nog zullen verwezenlijken. Die mensen hebben last van het ´Altijd al iets van plan' verlangen. Om dit verlangen te eren is door Vliegwiel Producties in samenwerking met haar partners de jaarlijkse nationale AAIVP prijs ingesteld.

bron:AAIVP