AM NV, ontwikkelaar van stedelijke centra, winkelcentra, kantoren en woonwijken, heeft via haar dochtermaatschappij MDC Turkmall een overeenkomst gesloten met Commerz Grundbesitz-Investmentgesellschaft mbH (CGI) voor de verkoop van het winkelcentrumproject Forum Bornova in Izmir, Turkije. Dit winkelproject met een bruto oppervlakte van 67.000 m2 heeft een investeringswaarde van circa Eur 100 miljoen. Het is het eerste winkelcentrum dat door AM in Turkije wordt ontwikkeld. Forum Bornova betreft tevens de eerste belegging van een Duits ´open-end'-vastgoedbeleggingsfonds in Turkije en is het resultaat van de succesvolle en duurzame samenwerking tussen de CGI en AM.

Met de totstandkoming van het winkelcentrum Forum Bornova voegt MDC Turkmall een nieuw en bijzonder project toe aan de Turkse winkelmarkt. Het project is gelegen nabij de Ege Universiteit in het noordoosten van de stad Izmir. Dankzij de ligging aan de ringweg rond de stad is de toegang tot het project uitstekend en is het zeer goed zichtbaar. De conceptuele uitdaging heeft geresulteerd in een klein mediterraan dorp in een voorstedelijke context.

De kernhuurders van Forum Bornova zullen worden gevormd door Ikea (de tweede in Turkije), een grote hypermarkt en een aantal bekende internationale merken. Een cultureel centrum met bioscoop, bibliotheek en kunstgalerie zullen ook deel uitmaken van dit project. Er zal parkeergelegenheid komen voor circa 3.000 auto's. De opening zal naar verwachting plaatsvinden in het najaar van 2006.

Het project Forum Bornova geeft uitvoering aan de strategie van AM die onder meer is gericht op de versterking van de positie van de onderneming in de groeimarkten voor winkelcentra (Zuid-Europa, Centraal Europa en Turkije) in samenwerking met institutionele beleggers en internationale winkelketens. In deze markten is sprake van een sterke en aanhoudende vraag naar moderne winkelcentra met vrijetijdsvoorzieningen. AM heeft in 2004 een strategische positie verworven in Turkije door een joint venture aan te gaan met de lokale speler Turkmall. De portefeuille van MDC Turkmall voor de ontwikkeling van bedrijfspanden omvat diverse projecten met een omzetvolume van ruim Eur 800 miljoen.

De architect van Forum Bornova is T+T Design, Gouda (Nederland) en het technisch ontwerp is uitgevoerd door Tepe Insaat Sanayi AS in Ankara (Turkije). CGI is bij deze transactie geadviseerd door Van Gool Elburg Vastgoed Specialisten.

bron:AM